x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Robin Hood al chiriașilor, fenomen în Australia

Robin Hood al chiriașilor, fenomen în Australia

22 Apr 2024   •   09:40
Robin Hood al chiriașilor, fenomen în Australia

Criza de locuințe din Australia a dus la creșterea exorbitantă a chiriilor, chiar dacă de multe ori condițiile oferite sunt foarte proaste, iar comportamentul proprietarilor este abuziv. Pe acest fond a apărut Jordan van den Berg, un avocat de 28 de ani, care și-a deschis un canal pe TikTok în care ajută oameni în dificultate să își găsească un adăpost, postează filmulețe în care își bate joc de agenții imobiliari și strânge o bază de date cu cele mai rele oferte de închiriere. Astfel a adunat o armată de fani, care l-au numit Robin Hood al chiriașilor.

În circa 3.000 de recenzii de case scoase la închiriat, se văd pereți care se dezintegrează, podele găurite, mizerie și covoare de ciuperci, cabluri electrice ieșite din ziduri.

Există povești despre proprietari care fac vizite-surpriză, agenți imobiliari rasiști și chiriași care au fost evacuați pentru că au cerut reparații - mulți povestind că ruina a fost reînchiriată imediat, în aceeași stare.

Luna aceasta, Robin Hood a pus ochii pe casele libere. Ultima evaluare arată că în Australia circa un milion de case stau goale, unele situate în zone în care oamenii dorm și în corturi, din cauza lipsei de locuințe. „Așa că m-am gândit să fac o listă”, spune Jordan, începând să adune, cu sprijinul fanilor, adrese cu case nelocuite, în care oamenii să se adăpostească „din moment ce guvernul nu face nimic în privința celor bogați care țin casele goale”.

Fenomenul a generat o dezbatere națională, adversarii mișcării acuzându-l pe Jordan că încurajează infracționalitatea. El a respins această acuzație chiar din studiourile televiziunii publice, unde a apărut purtând un tricou pe care scria „oamenii buni nu se supun legilor rele”.

Gazda emisiunii de la Sky News Australia i-a spus că „ar trebui să fie acuzat de poliție pentru incitare la intrare prin efracție” și că „proprietarii de case nu au nicio responsabilitate etică față de persoanele fără adăpost”. Industria imobiliară s-a arătat scandalizată.

În Australia, adăpostirea este legală, dar legea interzice pătrunderea sau rămânerea pe o proprietate, atunci când ți se cere să pleci.  

×
Subiecte în articol: australia robin hood