x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANI IN LUME/Utile - 14 octombrie 2004

ROMANI IN LUME/Utile - 14 octombrie 2004

14 Oct 2004   •   00:00
ROMANI IN LUME/Utile  -  14 octombrie 2004

Unde stai cand ajungi in Canada?

Dupa ce ai trecut de toate hartoagele din Romania, de interviuri si, in sfarsit, de granita canadiana, te poti baza numai pe tine. Si nu e bine sa fii singur. Asa ca doi romani care au emigrat acum 15 ani la Toronto si care au trecut prin ce trec acum multi romani care vor sa se stabileasca in Canada s-au gandit sa-i sfatuiasca cum sa se descurce. Asa au creat http://www.thebans.com/toronto , unde orice imigrant, roman sau de alta nationalitate, poate gasi toate adresele care-i trebuie. Site-ul este in limba engleza. Cei doi soti Ban au hoinarit pe site-urile canadiene si s-au gandit sa faca un ghid pentru cei care nu au rude in Ontario si trebuie sa-si gaseasca, intai de toate, o casa.

CUM INCHIRIEZI. Secretul este sa incepi sa cauti si sa contactezi firmele inainte de a porni la drum. Nu e usor sa castigi increderea firmelor imobiliare, dar nu e nici imposibil. Si un imigrant trebuie sa stie si ca sistemul de inchirieri este mult diferit de cel din tara de origine.

Firmele au un formular pe care clientul il completeaza si in functie de care un agent imobiliar alege o casa sau un apartament.

Daca e vorba de o familie, imobiliarii ii sfatuiesc pe imigranti ca unul dintre membrii familiei sa ajunga in Canada cu o saptamana inaintea celorlalti, sa stea intr-un hotel mai ieftin, care costa pana in 30 de dolari canadieni pe noapte sau cam 100 de dolari canadieni pe saptamana, si alege casa impreuna cu agentul imobiliar. Prima alternativa ar fi Internet-ul. Canadienii au online un ghid care se numeste "Relocate Canada", special realizat pentru cei care se muta. Ghidul este organizat pe categorii de interes si pe orase. Partea mai putin buna este ca trebuie sa platesti pentru servicii. O alta posibilitate este sa cauti in Pagini Aurii Canada, usor de gasit si pe Internet.

De asemenea, toate ziarele din Ontario au anunturi unde multi proprietari publica ofertele lor. De obicei, canadienii ii sfatuiesc pe nou-veniti sa ia legatura cu particularii dupa ce ajung in Canada. Daca nu merge sa inchiriezi asa, cel putin iti faci o idee despre preturi. (Ana-Maria Luca)
×
Subiecte în articol: diaspora