x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România apără scutul de la Deveselu cu puterea vorbelor

România apără scutul de la Deveselu cu puterea vorbelor

de Anca Aldea    |    09 Oct 2011   •   21:00
România apără scutul de la Deveselu cu puterea vorbelor

Jean Michel Boucheron, membru al Legislativului de la Paris, a vorbit sambata, la Bucuresti, in cadrul lucrarilor Comisiei pentru Aparare si Securitate a Adunarii Parlamentare a NATO, despre eficacitatea indoielnica a sistemului antiracheta de la Deveselu. Politicianul a tinut sa precizeze ca este vorba despre o parere personala, insa declaratia sa – potri­vit careia scutul de la Deveselu nu va intercepta decat o patrime din rachetele clasice – a facut valuri in marile cancelarii ale lumii.

"Daca ar exista riscul ca Iranul sa ne atace, ar fi un raspuns nuclear din partea noastra. Nu interceptarea conteaza, ci capacitatea de a reactiona. Intr-o vreme cand bugetele noastre sunt restrictionate, as prefera sa cheltuim pe un sistem de inarmare. Cred ca sistemul antiracheta este ineficient impotriva unei amenintari care nu exista. Prietenii nostri americani au incercat sa ne atraga intr-un «razboi al stelelor»", a spus Boucheron, vorbind astfel pe placul delegatiilor din Rusia si Ucraina.

De exemplu, reprezentantul Ucrainei la AP NATO a intrebat daca si pana la ce nivel Ro­mania s-a consultat cu tarile vecine atunci cand a decis am­pla­sarea scutului antiracheta pe teritoriul sau si a cerut lamuriri si cu privire la prezenta soldatilor americani la Deveselu si la o eventuala amenintare pentru tarile din jur. Pe de alta parte, oportunitatea instalarii scutului antiracheta la Deveselu a fost pusa sub semnul intrebarii si de un parlamentar din Republica Moldova, care a intrebat daca baza din Romania nu va putea fi folosita si pentru lansare de rachete, nu doar pentru interceptare.

Loic Bouvard, presedintele dele­ga­tiei franceze la NATO, a declarat ieri ca opinia lui Boucheron, care a mai spus ca, in contextul actualei cri­ze economice, sumele alocate scutu­lui ar fi putut fi directionate catre mij­loa­ce militare, nu reprezinta pozitia par­tii franceze.

Romania si-a exprimat pozitia referitoare la scut, prin vo­cea secretarului de Stat pentru afa­ceri europene din cadrul MAE, Bogdan Aurescu: sistemul antiracheta nu este unul ofensiv, ci exclusiv defensiv si face parte din noua conceptie a NATO de aparare colectiva.

×