Jean Michel Boucheron, membru al Legislativului de la Paris, a vorbit sambata, la Bucuresti, in cadrul lucrarilor Comisiei pentru Aparare si Securitate a Adunarii Parlamentare a NATO, despre eficacitatea indoielnica a sistemului antiracheta de la Deveselu. Politicianul a tinut sa precizeze ca este vorba despre o parere personala, insa declaratia sa – potrivit careia scutul de la Deveselu nu va intercepta decat o patrime din rachetele clasice – a facut valuri in marile cancelarii ale lumii.
"Daca ar exista riscul ca Iranul sa ne atace, ar fi un raspuns nuclear din partea noastra. Nu interceptarea conteaza, ci capacitatea de a reactiona. Intr-o vreme cand bugetele noastre sunt restrictionate, as prefera sa cheltuim pe un sistem de inarmare. Cred ca sistemul antiracheta este ineficient impotriva unei amenintari care nu exista. Prietenii nostri americani au incercat sa ne atraga intr-un «razboi al stelelor»", a spus Boucheron, vorbind astfel pe placul delegatiilor din Rusia si Ucraina.
De exemplu, reprezentantul Ucrainei la AP NATO a intrebat daca si pana la ce nivel Romania s-a consultat cu tarile vecine atunci cand a decis amplasarea scutului antiracheta pe teritoriul sau si a cerut lamuriri si cu privire la prezenta soldatilor americani la Deveselu si la o eventuala amenintare pentru tarile din jur. Pe de alta parte, oportunitatea instalarii scutului antiracheta la Deveselu a fost pusa sub semnul intrebarii si de un parlamentar din Republica Moldova, care a intrebat daca baza din Romania nu va putea fi folosita si pentru lansare de rachete, nu doar pentru interceptare.
Loic Bouvard, presedintele delegatiei franceze la NATO, a declarat ieri ca opinia lui Boucheron, care a mai spus ca, in contextul actualei crize economice, sumele alocate scutului ar fi putut fi directionate catre mijloace militare, nu reprezinta pozitia partii franceze.
Romania si-a exprimat pozitia referitoare la scut, prin vocea secretarului de Stat pentru afaceri europene din cadrul MAE, Bogdan Aurescu: sistemul antiracheta nu este unul ofensiv, ci exclusiv defensiv si face parte din noua conceptie a NATO de aparare colectiva.