x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „România e un bun exemplu în cadrul NATO”

„România e un bun exemplu în cadrul NATO”

de Irina Stoica    |    12 Feb 2016   •   08:44
„România e un bun exemplu în cadrul NATO”

Ambasadorul Statelor Unite la NATO a lăudat România în cadrul unui briefing telefonic cu jurnalişti din mai multe ţări. Şi a vorbit despre rolul pe care ţara noastră îl are în strategia NATO în Europa Centrală şi de Est.

România este un exemplu de succes pentru ce înseamnă Alianţa Nord-Atlantică – o relaţie unde statele membre primesc susţinere, dar, în acelaşi timp, oferă suport pentru misiuni comune şi contribuie la apărarea colectivă, spune ambasadorul american la NATO, Douglas Lute. În teleconferinţa susţinută de la Bruxelles, diplomatul american a explicat că România deţine mai multe roluri în cadrul Alianţei şi că se achită foarte bine de fiecare în parte. „Întâi de toate, în calitatea sa de aliat situat pe flancul estic, România este ţară-gazdă pentru activităţile de prevenţie şi descurajare a unor eventuale atacuri. De exemplu, sunt special în Afganistan. Relaţia este ca un drum cu dublu sens. România primeşte susţinere şi îşi aduce contribuţia în calitate de ţară-gazdă. În acelaşi timp, susţine Alianţa ca întreg. Exact despre asta e vorba în cadrul NATO. Iar România e un bun exemplu”, a spus ambasadorul Douglas Lute.
Diplomatul american la NATO s-a referit şi la suma de 3,4 miliarde de dolari pe care Pentagonul o va aloca în cadrul strategiei European Reassurance Initiative, menită să contracareze o eventuală ofensivă a Moscovei contra unor ţări din estul Alianţei. Părţi din această sumă le vor reveni ţărilor membre, inclusiv României. „Nu pot spune, deocamdată, câţi bani va primi fiecare stat în parte, dar o parte din suma de 3,4 miliarde de dolari va fi alocată creşterii capacităţii partenerilor noştri”, a punctat Lute.

România primeşte susținere şi îşi aduce contribuția în calitate de țară-gazdă. În acelaşi timp, susține Alianța ca întreg. Exact despre asta e vorba în cadrul NATO. Douglas Lute, ambasadorul SUA pe lângă NATO

SUA vor o Republica Moldova mai puternică

Un beneficiar al sumei de 3,4 milioane de dolari pe care Pentagonul le-o va aloca partenerilor din centrul şi estul Europei va fi şi Republica Moldova.
Statele Unite vor dezvolta peste Prut programe de modernizare a capacității militare. „Sunt programe care vor moderniza instituțiile care asigură apărarea Moldovei şi structurile sale de securitate națională. Scopul este ca Moldova să devină mai puternică, să îşi poată asigura apărarea şi să poată rezista mai bine în fața intimidărilor şi a influenței venite din exterior”, a spus ambasadorul american la NATO. Douglas Lute a explicat, în teleconferința de la Bruxelles, că nu poate da detalii exacte despre aceste programe destinate Republicii Moldova şi nu poate preciza exact nici suma care îi va reveni acestei țări.
 

×