x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România şi Bulgaria au aderat nepregătite la UE

România şi Bulgaria au aderat nepregătite la UE

de Irina Cristea    |    14 Dec 2009   •   00:00

Bulgaria şi România nu erau pregătite să adere la UE în momentul în care au primit unda verde din partea statelor membre, iar valul de extindere 2007 a însemnat o importantă lecţie pentru Comisia Europeană. Declaraţia îi aparţine fostului comisar european pentru Extindere, Olli Rehn, relatează Novinite, preluat de Mediafax.

Finlandezul, care este nominalizat, în Comisia Barroso II, pentru funcţia de comisar pentru Afaceri Economice şi Monetare, a spus că, în perioada în care cele două state încă luptau pentru a câştiga încrederea blocului comunitar şi promiteau reforme, Comisia Europeană nu avea drept de veto în cadrul negocierilor de preaderare.

"Din acest motiv, în timpul preşedinţiei olandeze a Uniunii Europene de atunci, am propus mecanismul de control şi clauza care ar fi amânat aderarea, dacă era nevoie. Dar guvernele bulgar şi român au întreprins reforme serioase", a spus Rehn într-un interviu acordat publicaţiei belgiene La Libre Belgique.

Comisarul pentru Extindere a subliniat că nu ar putea afirma că toate procesele referitoare la aderarea celor două erau în ordine, dar a adăugat că situaţia s-a ameliorat în 2007.

Potrivit lui Rehn, Comisia Europeană a învăţat din experienţa integrării Bulgariei şi României să nu mai stabilească o dată fixă pentru integrarea vreunei ţări înainte ca negocierile să ia sfârşit. De asemenea, Executivul UE va impune unui stat candidat criterii mai stricte, aşa cum procedează, în prezent, în cazul Croaţiei.

×
Subiecte în articol: externe