Fostul deputat în parlamentul Republicii Moldova, actualul analist politic Andrei Safonov scrie într-un comentariu postat pe portalul de limbă rusă nr2.ru că "România trebuie dispară de pe harta lumii", aceasta fiind singura soluţie pentru a fi oprit "expansionismul românesc".
Safonov aminteşte că miniştrii de externe ai Rusiei şi Ucrainei se vor întâlni la Cernăuţi pentru a discuta problema conflictului modavo-transnistrean, locul nefiind ales întâmplător ci pentru că Bucovina de Nord este un teritoriu asupra căruia România are pretenţii.
Safanov spune că întâlnirea ar fi un prilej ideal pentru ca Rusia şi Ucraina să-şi coordoneze eforturile de a combate expansionismul românesc.
"Trebuie să privim adevărul în faţă. Împotriva expansionismului românesc nu se poate trata cu jumătăţi de măsură. Chiar dacă Rusia şi Ucraina vor avea un punct de vedere comun, este greu de oprit tendinţele expansioniste ale urmaşilor lui Ion Antonescu. Toate regimurile politice ale României au întreţinut o diplomaţie agresivă care au militat pentru expansiune şi şovinism. În al doilea rând, România are aliaţi puternici şi influenţi, precum Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO", scrie analistul Safanov, propunând şi o soluţie la problema românească.
„Trebuie să spunem deschis: singurul mod de a scăpa odată şi pentru totdeauna de pericolul românesc este încetarea existenţei statului român şi dispariţia sa de pe harta politică a lumii".
Din puctul de vedere al lui Safanov, pentru dispariţia României de pe hartă ar fi nevoie de conlucrarea tuturor statelor care au avut de suferit de pe urma ţării noastre, adică Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia şi Republica Moldova.
Ungaria ar urma să intre în posesia "pământurilor istorice" din Transilvania, Republica Moldova să se unească cu Moldova românească, Ucraina şi Rusia să preia teritoriile care sunt populate de minorităţi din această ţară, Dobrogea să revină bulgarilor etc.
România ar trebui redusă la nivelul Valahiei, crede Safanov, eventual să devină regat.
Andrei Safonov a fost parlamentar moldovean, pe vremea Uniunii Sovietice şi apoi în parlamentul Republicii Moldova, până în 1994. Începând cu 1992 a devenit unul dintre ideologii regimului separatist de la Tiraspol.