x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România va pierde un loc în Parlamentul European după alegerile din 2014

România va pierde un loc în Parlamentul European după alegerile din 2014

de Marina Constantinoiu    |    19 Feb 2013   •   19:36
România va pierde un loc în Parlamentul European după alegerile din 2014

Parlamentul European va număra 751 de membri, adică va avea cu 15 mandate mai puţin, după alegerile europene din 2014, dar niciun stat nu va pierde prea mult din cauza acestui lucru, potrivit unui proiect adoptat marţi de o comisie a Parlamentului, relatează AFP.

Pentru a face conformă compoziţia Parlamentului European cu Tratatul de la Lisabona (care stabileşte numărul de mandate la 751) odată cu primirea de noi deputaţi, pe croaţi, a căror ţară se va alătura UE la 1 iulie, comisia pentru Afaceri Constituţionale s-a pronunţat în favoarea unei “soluţii pragmatice” pentru legislatura 2014-2019, bazate pe principiul că “nimeni nu câştigă un mandat şi nimeni nu pierde mai mult decât unul”, cu excepţia Germaniei, care urmează să piardă trei.

Soluţie de compromis
Această soluţie ar urma să evite o “extraordinară redistribuire a mandatelor, implicând pierderi grele pentru statele mici şi statele medii şi creşteri enorme pentru marile state membre”, au declarat deputaţii care au fost însărcinaţi să rezolve spinoasa problemă, socialistul italian Roberto Gualtieri şi conservatorul polonez Rafal Trzaskowski.
Soluţia propusă de comisia Parlamentului European urmează să fie aprobată de o majoritate a ansamblului parlamentarilor europeni, apoi în unanimitate de statele UE.

Ce se va întâmpla

Douăsprezece state (România, Grecia, Belgia, Portugalia, Republica Cehă, Ungaria, Austria, Bulgaria, Irlanda, Croaţia, Lituania şi Letonia) vor pierde fiecare câte un mandat. Acest proiect a fost aprobat cu 21 de voturi “pentru” şi o abţinere.
Comisia a recomandat, în urma unui vot strâns (10 voturi “pentru” şi 9 “împotrivă”) ca Austria, mai degrabă decât Suedia, să facă parte din grupul celor 12 state care vor pierde un mandat, ca soluţia cel mai puţin inechitabilă în termenii populaţiei din respectivele state.
Malta, Luxemburg, Cipru şi Estonia îşi păstrează fiecare cele şase mandate, adică minimum de mandate prevăzut de Tratatul de la Lisabona. Niciun stat membru nu va obţine mandat suplimentar.

Germania, număr maxim de parlamentari

Cele trei mandate rămase în cadrul reducerii cu 15 locuri în PE vizează Germania, a cărei proporţie va trece, conform Tratatului, de la 99 la 96 de locuri în PE (maximum acordat de Tratatul de la Lisabona). Aceste trei mandate suplimentare făceau parte dintr-o dispoziţie tranzitorie, care expiră la finalul legislaturii actuale.
Primele alegeri europene în România au avut loc la 25 noiembrie 2007, când alegătorii români au ales direct 35 de reprezentanţi în forul legislativ european. La 7 iunie 2009, cetăţenii români au votat 33 deputaţi europeni din numărul total 736, baza legală cu privire la componenţa Parlamentului European fiind Tratatul de la Nisa (numărul membrilor Parlamentului European a fost redus la 736 de la 785).

×