x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România Vs. Ucraina: Delegaţia Kievului îşi prezintă contraargumentele

România Vs. Ucraina: Delegaţia Kievului îşi prezintă contraargumentele

de Mihaela Matachita    |    09 Sep 2008   •   00:00

Prima rundă de pledoarii ale delegaţiei ucrainene în procesul privind delimitarea platoului continental din Marea Neagră a început marţi la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

Prima rundă de pledoarii ale delegaţiei ucrainene în procesul privind delimitarea platoului continental din Marea Neagră a început marţi la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

Prezentarea contraargumentelor Ucrainei la pledoaria părţii române de săptămîna trecută, în cadrul fazei orale a procesului, durează patru zile. Delegaţia are la dispozitie cîte trei ore în fiecare dimineaţă pentru a-şi susţine şi argumenta poziţia privind modul de trasare a frontierei maritime cu România. Echipa ucraineană este condusă de Volodimir Vasilenko, actualul agent al Ucrainei pentru procesul de la Haga, coagenţi fiind Oleksandr Kupcisin, viceministrul de Externe, şi Volodimir Krohmal, director pentru probleme juridice şi tratate în MAE de la Kiev. Ucraina a desemnat drept judecător ad-hoc pe Bernard Oxman, profesor de drept la Universitatea din Miami şi vicepreşedinte al Societăţii Americane de Drept Internaţional.

În cel mult şase luni, Curtea de la Haga va lua o decizie definitivă, obligatorie şi executorie. Miza procesului este o zonă de 12 mii de kilometri pătraţi, bogată în petrol şi gaze.
Potrivit agentului României la Curtea Internaţională de Justiţie, Bogdan Aurescu, recentele iniţiative ale Ucrainei de a amenaja şi transforma formaţiunea maritimă Insula Serpilor nu pot avea efecte juridice în procesul cu România de delimitare a spaţiilor maritime în Marea Neagră. Profesorii Alain Pellet şi Vaughan Lowe, coagenţi ai României, au clarificat noţiunile de stîncă şi insulă din punct de vedere juridic, reiterînd ideea că Insula Şerpilor nu poate avea nici un efect asupra liniei de delimitare dintre România şi Ucraina.

×
Subiecte în articol: externe