Ultimul Eurobarometru dat publicităţii de Reprezentanţa Comisiei Europene în România reconfirmă eurooptimismul românilor, dar subliniază şi încrederea scăzută pe care românii o au în instituţiile statului. Fapt îngrijorător, pentru că, în fond, cetăţeanul este în legătură în primul rând cu instituţiile statului român, sublinia, la conferinţa de presă a lansării Eurobarometrului, Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene.
Eurobarometrul, realizat la scurt timp după ce şi-a intrat în pâine Comisia Juncker, indică faptul că 74% dintre români se declară optimişti în legătură cu viitorul UE, faţă de 56%, media UE.
Un procent de 60% dintre români au încredere în UE, procent mult superior celui referitor la instituţiile naţionale: încrederea în Parlament este de 17%, încrederea în administraţie de 39%, iar încrederea în justiţie este de 46%.
Analiza a fost realizată pe un eşantion de 1016 persoane, marja de eroare calculată fiind de 3,1%.
Aprecieri
Potrivit datelor furnizate, românii apreciază pozitiv dreptul de a lucra în orice stat membru al UE — 84%, cu 10% peste media europeană, numai 6% dintre români considerând acest drept un lucru negativ.
UE înseamnă pentru români libertatea de a călători — 53%, democraţie — 29% şi moneda euro — 25%. Un procent de 53% dintre români sunt mulţumiţi de modul în care îşi exercită drepturile democratice în cadrul Uniunii, comparativ cu nivelul naţional, unde doar 25% dintre respondenţii români sunt mulţumiţi de modul de funcţionare a democraţiei în ţara proprie, în creştere cu 10% faţă de perioada similară din 2013.
Gradul de familiarizare cu instituţiile europene relevă că 91% dintre români au auzit de Parlamentul European, 84% de Comisia Europeană şi 80% de Banca Central Europeană.
Doar 34% dintre români consideră că ţara noastră merge în direcţia corectă, iar 17% percep situaţia economiei naţionale ca fiind bună şi foarte bună, potrivit cifrelor Eurobarometrului.
Preocupări
Românii sunt preocupaţi, la nivel naţional, de şomaj şi inflaţie, dar şi de starea sistemului sanitar şi de asistenţă socială, dar consideră că situaţia economiei europene este una bună (54%) şi sprijină moneda unică europeană (65%).
“Comparativ cu datele culese în noiembrie 2013, este îmbucurător că tot mai mulţi români se simt cetăţeni europeni, îşi cunosc drepturile şi se consideră bine informaţi în legătură cu politicile europene”, a declarat Angela Filote. “Mă încurajează optimismul românilor atunci când vine vorba despre viitorul UE şi încrederea lor în Comisie şi Parlamentul European”, a adăugat aceasta.
Criza n-a trecut, pentru români
"Ne bucură că românii au încredere în UE. Acest aspect reprezintă şi o povară de responsabilitate pentru noi, pentru că ne dorim să nu dezamăgim această încredere pe care o au românii. Rămâne de analizat dacă această încredere este bazată pe aspecte realiste sau mai puţin realiste în legătură cu ceea ce poate face UE pentru a îmbunătăţi viaţa românilor. Ce am observat este că pentru români criza o fi trecut ea în UE, dar în percepţia românilor nu. Un alt punct important al Eurobarometrului îl reprezintă şi încrederea foarte scăzută a conaţionalilor noştri în instituţiile statului român, ceea ce ne îngrijorează foarte tare, pentru că ei sunt în legătură în primul rând cu instituţiile statului şi apoi cu cele ale UE. De asemenea, ne îngrijorează pentru că această diferenţă între încrederea cu care e creditată UE şi lipsa de încredere faţă de instituţiile naţionale arată că poate nu se înţelege exact cum se iau deciziile în UE. Reprezentanţii statului român joacă un rol foarte important. Nimic nu se decide dacă nu există şi aprobarea statelor membre şi Parlamentului European, deci, aici ne punem un motiv mare de îngrijorare şi vrem să se reducă", a afirmat Filote.
Ea a spus că Eurobarometrul arată că populaţia are mai mare încredere în mass-media decât în instituţiile statului român.
Datele raportului anual făcut public luni mai relevă că 68% dintre români se simt cetăţeni europeni, în creştere faţă de 56% în 2013. Majoritatea românilor — 74% — consideră că UE se îndreaptă în direcţia cea bună şi 59% dintre ei au o imagine pozitivă asupra UE, ceea ce îi plasează pe locul al doilea, după polonezi.
Citește pe Antena3.ro