x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii, criticaţi din nou în Franţa, de data asta de ministrul de Interne

Românii, criticaţi din nou în Franţa, de data asta de ministrul de Interne

de Marina Constantinoiu    |    24 Aug 2012   •   16:54
Românii, criticaţi din nou în Franţa, de data asta de ministrul de Interne

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat ca delincventa in randul romanilor din Franta, care a crescut cu peste 69 la suta in doi ani, este "o realitate ce nu trebuie negata", scrie AFP.

"Este o realitate, trebuie s-o constatam, nu trebuie mai ales s-o negam. Ieri, premierul a subliniat cum fermitatea trebuie aplicata in lupta impotriva delincventei, a celei din strada, dar si impotriva crimei organizate, cand este vorba de exploatarea minorilor, a femeilor, a barbatilor, indeosebi in scopul prostitutiei", a declarat Valls la postul de televiziune de stiri BFMTV.

"Aceasta inseamna, si cifrele publicate de cotidianul Le Parisien sunt aici pentru a demonstra, ca delincventa trebuie combatuta indiferent de unde provine", a adaugat ministrul francez.

Cifre

Numarul persoanelor cu cetatenie romana suspectate de fapte de delincventa a crescut cu peste 69 la suta intre 2009 si 2011, potrivit statisticilor Directiei centrale a politiei judiciare (DCPJ) publicate, joi, de cotidianul Le Parisien.

Contactat de AFP, Ministerul francez de Interne n-a fost in masura, joi dimineata, sa confirme continutul acestei note a DCPJ, in care se recunoaste existenta unor surse ale politiei, precizeaza Agerpres. Nota DCPJ precizeaza printre altele ca, "in 2011, un strain suspect din zece" este originar din Romania.Potrivit sursei, ei sunt suspectati in special de spargeri, escrocherii si furturi din magazine.

Minori

Referitor la minorii romani, delincventa in randul lor a crescut cu 102,92 la suta intre 2009 si 2011, respectiv peste 5.000 de suspecti in 2011, cu "o concentrare in apropiere de marile orase si sectoare turistice".

Intr-un comunicat, Ministerul roman al Afacerilor Externe precizeaza ca, urmare a publicarii articolului in media franceza, Centrala MAE a dat instructiuni Ambasadei Romaniei la Paris sa intreprinda de urgenta demersuri de clarificare pe langa autoritatile franceze competente, tinand seama si de faptul ca pozitia oficiala franceza de pana in prezent este ca autoritatile franceze nu detin statistici pe criteriu de cetatenie sau pe criteriu etnic.

Instigatori

AFP aminteste ca, intr-un discurs pe probleme de securitate rostit la Grenoble in vara lui 2010, fostul presedinte conservator Nicolas Sarkozy ii calificase pe romi drept instigatori la tulburari. Aceasta luare de pozitie a antrenat plasarea sub supraveghere a Frantei de catre Comisia Europeana, preocupata in legatura cu stigmatizarea pe criterii etnice.

Raportul de sapte pagini al politiei franceze prezentat de Le Parisien, dar si de site-ul Nations Presse Info, a fost elaborat la data de 8 iunie de catre Directia centrala a Politiei judiciare. Potrivit surselor citate, cifrele continute in document sunt irevocabile si ele atesta o explozie a criminalitatii comise de romani in ultimii trei ani.

Asa-zisi "romani'

Delincventa comisa de cetateni zisi "romani' - de fapt, este vorba de romi - a explodat in Franta in ultimii ani, noteaza site-ul Nations Presse Info, care preia Le Parisien. Raportul preluat de ziarul francez se bazeaza pe statistici privind criminalitatea realizate intre 2009 si 2011 si referitoare la "delincventa comisa de cetateni bulgari si romani' - o expresie ce permite camuflarea faptului ca este vorba in esenta de romi din Bulgaria si Romania.

Desi documentul nu pretinde decat sa indice unele "tendinte', el reflecta o realitate rezumata intr-o singura fraza: "Intre 2009 si 2011, numarul de inculpati de cetatenie romana a crescut cu 69,35%', cu peste 20.000 de inculpati in 2001 fata de putin peste 12.000 in 2009. "In 2011, un strain inculpat din zece a fost roman', se mentioneaza in document. Acesta enumera cele mai frecvente infractiuni, ca furturile din magazine, spargerile si escrocheriile. Jumatate dintre ele au avut loc in cinci departamente - Paris, Seine Saint-Denis, Hauts-de-Seine, langa Paris, Rhone si Bouches-du-Rhone.

In acelasi timp, criminalitatea legata de minori "romani' a crescut masiv intre 2009 si 2011: +102,92%, cu peste 5000 de inculpati anul trecut, marea majoritate in cazuri de furt, agresiuni si escrocherii. "Este vorba de grupuri de copii patronate de retele criminale, care fura telefoane mobile, isi ataca victimele in apropierea bancomatelor sau in metroul parizian', a precizat un politist.

Retele de infractori

Au fost deja identificate si in unele cazuri desfiintate retele structurate de astfel de infractori, mai ales la Paris, unde de cateva luni sunt detasati permanent politisti romani care ajuta indeosebi la identificarea minorilor. "Aceasta este marea problema: nu au acte, sunt retinuti pentru cateva ore, dusi la camine de unde fug. Se intampla destul de des sa fie prinsi de doua ori in aceeasi zi', s-a plans un politist parizian.

De aceasta situatie sunt responsabili UMP (Uniunea pentru o Miscare Populara) si Partidul Socialist, pentru ca au favorizat ani la rand o imigratie masiva si necontrolata, iar Frontul National, de extrema-dreapta, sustine expulzarea imediata a tuturor strainilor aflati ilegal in Franta si reinstituirea masurii abolite de UMP de expulzare a strainilor delincventi, mai noteaza Nations Presse Info. (marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×
Subiecte în articol: romani franta romi minori infractionalitate