x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii de lângă raidul terorii

Românii de lângă raidul terorii

de Irina Stoica    |    19 Noi 2015   •   20:31
Românii de lângă raidul terorii
Sursa foto: ETIENNE LAURENT/EPA

Drumurile din jurul imobilului asaltat au fost blocate. Trecătorii au fost evacuaţi, iar locatarilor din zonă li s-a interzis să iasă din case
Şapte suspecţi de tero-rism au fost arestaţi după un raid al trupelor speciale în suburbia Saint-Denis din capitala Franţei. În schim­bul de focuri au fost ucişi doi suspecţi. Locatarii din zonă, printre care mulţi români, au fost blocaţi în case.

Raidul antiterorist din Saint- Denis i-a ţinut cu sufletul la gură şi pe românii stabiliţi acolo. Măsurile excepţionale de securitate şi derularea operaţi­unii i-au ţintuit în case. „Ne-a dat viaţa peste cap”, spune Adriana D., care locuieşte în apropiere de duplexul vizat de echipele de intervenţie. „Nu avem voie să ieşim. Sincer, ne-ar fi fost oricum teamă să ieşim. E armată, e poliţie... Cei care locuiesc chiar alături de acea clădire nu au voie nici să stea la fereastră!”, povesteşte românca. „Nu putem părăsi locuinţa până nu avem verde din partea autorităţilor. Nu am ieşit din casă, sunt singură acasă cu copiii, nu au mers la şcoală, trei şcoli sunt închise”, povesteşte o altă româncă ce a dorit să îşi păstreze anoni­matul. Radu locuieşte la câteva străzi de casa conspirativă în care se adăposteau jihadiştii.
„În viaţa mea nu am văzut atâţia militari, poliţişti. Oa-menii sunt speriaţi, pentru că nu ştii niciodată ce se poate întâmpla din momentul în care ai ieşit din casă. Oamenii, la patru dimineaţa, la patru jumă­tate când au început focurile de armă, s-au trezit cu împuşcă­turi, s-au trezit în plină zonă de război. S-au trezit dintr-odată din oraşul luminilor, în oraşul întunericului, unde vezi atâţia militari pe stradă, vezi atâţia poliţişti”. Românul spune că atacurile din ultima perioadă riscă să inducă definitiv atmos-fera de teroare.
„E ciudat cum au reuşit aceşti oameni să treacă neob­servaţi. Să se amestece cu restul oamenilor şi să nu aibă niciun fel de problemă în a face chestii de genul acesta. Acum toată lumea se uită suspect la cel de lângă. Cu toate că încearcă să-şi reia viaţa de zi cu zi, oamenii sunt conştienţi acum că lucruri din astea se pot întâmpla chiar şi în Paris”, conchide Radu.

Acţiune de amploare a trupelor franceze

Asaltul asupra locuinţei din Saint-Denis a început ca urmare a unor interceptări telefonice care sugerau că acolo s-ar putea afla Abdelhamid Abaaoud, considerat a fi creierul din spatele atacurilor teroriste din Paris. Membrii trupelor antiteroriste au pătruns în imobil, moment în care o femeie, care ar putea fi rudă cu Abaaoud, s-a aruncat în aer. Un alt suspect a fost ucis de grenadele şi gloanţele trupelor speciale. Din apartament au fost reţinute trei persoane. Alte două au fost găsite în imobil, sub dărâmăturile cauzate de explozii, şi reţinute. De asemenea, alte două persoane, o femeie şi un bărbat care deţineau apartamentul care îi găzduia pe suspecţi, au fost arestate. Este încă neclar dacă Abdelhamid Abaaoud se afla în imobil sau a reuşit să scape.

×