x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii îşi cumpără în Italia „prima casă”

Românii îşi cumpără în Italia „prima casă”

de Carmen Plesa    |    03 Mai 2011   •   19:56

Românii sunt campioni la cereri de îm­prumuturi pentru achiziţionarea unei locuinţe, însă nu la ei în ţară, ci în Italia, unde piaţa creditelor este în creştere. Mai mult de una din 10 ce­­reri de împrumut pentru achi­zi­ţio­narea unei „primei case” în Peninsu­lă vine din partea imigranţilor, iar în­tre doritorii străini la cumpărarea unei locuinţe pe primul loc se află ro­mâ­nii, cu 32,4% din totalul de cereri.

Un imigrant care vrea să-şi cum­pere o casă în Italia cere, în medie, potrivit unui studiu făcut de mutui.it şi citat de ANSA, 132.000 de euro (echivalentul a aproximativ 80% din valoarea imobilului cumpărat).

Potrivit analizelor făcute de brokeri, în comparaţie cu media cerută de italieni ca împrumut de la bănci pentru cumpărarea unei locuinţe, imigranţii cer sume mai mici, ceea ce înseamnă că sunt interesaţi de imobile de valoare inferioară, raportat la medie (165.000 de euro, faţă de 200.000 de euro).

Raportat la valoarea casei pe care vor să o cumpere, străinii cer un procent mai mare, comparativ cu ita­lienii, care în medie optează pentru sume ce reprezintă 75% din costul total al imobilului.

Presa italiană îi remarcă pe români ca fiind comunitatea străină cea mai interesată să-şi achiziţioneze o locuinţă în Peninsulă. Circa un împrumut din trei cerute de străini este făcut de un cetăţean român. Comunitatea românilor a crescut foarte mult în ultimii ani şi e prima ca număr în Italia, subliniază presa din „Cizmă”. În clasamentul cererilor de împrumut venite din partea străinilor, românii sunt urmaţi, la mare distanţă, de albanezi, cu 5,73% din numărul de cereri de credite analizate.

Circa 1,5 milioane de români au ales să părăsească România pentru a se stabili în Italia. Comunitatea românească din Peninsulă este concentrată în special în zonele Roma, Torino, Milano. Bărbaţii români lucrează mai ales în domeniul construcţiilor, iar femeile s-au îndreptat către îngrijirea bătrânilor, a copiilor, precum şi servicii de menaj.

×
Subiecte în articol: externe