x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romanul-rege al raliurilor din America

Romanul-rege al raliurilor din America

05 Aug 2004   •   00:00

Csaba Bujdoso locuieste la Canfield, in SUA, si are o afacere pe cinste. Construieste si piloteaza propriile masini de curse. Intr-un timp foarte scurt a reusit sa devina unul dintre cei mai renumiti piloti ai Clubului Masinilor de Curse din regiunea de nord-est.

DANA CIURARU

Sunt multe cazuri de romani care au decis sa traiasca peste hotare si au avut succes. Povestile lor ne demonstreaza ca reusita se rezuma, in parte, la vointa si munca. O asemenea poveste are si Csaba Bujdoso. Si chiar daca numele nu il tradeaza, el este roman. A reusit sa-si construiasca, in 15 ani, un renume in randul profesionistilor circuitelor auto din Statele Unite ale Americii, noteaza cotidianul american The Vindicator.

FUGA. Csaba Bujdoso a plecat din Romania, in 1989, la varsta de 20 de ani, incercand sa scape de opresiunea comunista. "Am plecat din Romania la o varsta frageda. Atunci am trecut ilegal granitele Romaniei si Iugoslaviei in intentia de a ajunge in Austria", rememoreaza Csaba. In Iugoslavia s-a predat si a stat un an si trei luni intr-o tabara pentru refugiati. A avut trei optiuni: sa emigreze in Australia, Canada sau in Statele Unite ale Americii. "Nu pot nega faptul ca, in acea perioada, am fost ajutat foarte mult de catre ambasadorul SUA si de catre Biserica Prezbiteriana Ungara din Youngstown", povesteste el.

NOUA PATRIE. Dupa noua luni, in care a stat in acea tabara, a fost chemat la un interviu cu ambasadorul american. Avea in sfarsit unda verde sa plece in America. Biserica i-a platit biletul de avion catre SUA. "Ajuns aici, a fost greu, pentru ca nu cunosteam pe nimeni si stiam doar putin limba engleza. Acum insa e bine", afirma romanul. Mama lui Csaba a reusit sa plece, de asemenea, din Romania. A venit in State si locuieste acum tot in Austintown.

AFACERI. "Dupa ce am ajuns in America, a trebuit sa lucrez sapte ani ca sa-mi pot cumpara o masina. Cand i-am spus sotiei mele, Mariana, ca vreau sa imi cumpar o masina de curse, nici nu a vrut sa auda", povesteste Csaba. Pentru ea, cel mai important lucru era sa aiba o casa. El nu s-a lasat. La numai trei luni dupa discutia cu Mariana, a inceput sa transforme un Volkswagen din 1986 intr-o masina de curse, si i-a fost relativ usor, caci in Romania avea pregatire de mecanic auto si lucrase ca sofer de camion. "Am crezut ca masina este destul de buna. Am vrut sa arat lumii ca si cu un buget mic in aceasta tara, poti construi masini bune din vechituri", afirma el. Si-a dat seama ca nu il costa prea mult si asa a inceput afacerea. In scurt timp si-a infiintat in Austintown inca o firma de transport, "Checkered Express", care se ocupa cu alimentarea cu petrol si apa. Csaba si-a condus Volkswagen-ul in perioada 1997-1998 in cadrul categoriei "Turisme Imbunatatite, clasa B".

PRIETENII. La reusita lui Csaba au contribuit familia si prietenii, printre care se numara si Constantin Gheorghe din Canfield, de asemenea din Romania. Gheorghe este seful echipei lui Csaba inca din 1999. "Ne-am inteles bine mereu si imi este de mare ajutor", isi lauda Csaba prietenul. El poate spera ca munca sa va fi continuata, deoarece a fost binecuvantat cu doi baieti, Robert, in varsta de 11 ani, si Andrew, de 6, care acum se limiteaza la a conduce carturi.

VICTORIILE. Odata intrat in competitii, victoriile s-au tinut lant. A castigat primul loc in circuitul din Nelson Ledges, a ocupat locul doi la competitia din Beaverun si a urcat pe pozitia a treia a podiumului la circuitul din Mid-Ohio. In 2002 a castigat primul loc in cadrul competitiei nationale SCCA Kohler, care s-a desfasurat in Mid-Ohio. Atunci a fost prima incercare la acest nivel. La aceeasi competitie, anul trecut, s-a clasat pe locul al patrulea, calificandu-se pentru concursul din acest an, ce se va desfasura in perioada 20-26 septembrie. Pana atunci, Csaba isi va incerca aptitudinile in alte trei curse, prima desfasurandu-se in perioada 31 iulie-1 august.

RABDARE

"Dupa ce am ajuns in America, a trebuit sa lucrez sapte ani ca sa-mi pot cumpara o masina. Cand i-am spus sotiei mele, Mariana, ca vreau sa imi cumpar o masina de curse, nici nu a vrut sa auda"

AMBITIE

"Am vrut sa arat lumii ca si cu un buget mic, in aceasta tara, poti construi masini bune din vechituri" - Csaba Bujdoso, pilot de raliuri

LASATI UN MESAJ!

Daca aveti mesaje pentru rudele din strainatate sau pentru cele din tara asteptam e-mail-urile dumneavoastra la adresele anamaria.luca@jurnalul.ro, costin.anghel@jurnalul.ro sau diaspora@jurnalul.ro
×
Subiecte în articol: diaspora csaba