x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Romii care vor să rămână"

"Romii care vor să rămână"

de Carmen Plesa    |    06 Aug 2010   •   00:00

Planurile autorităţilor franceze în privinţa romilor aflaţi pe teritoriul Hexagonului au trecut oceanul şi au ajuns până în Columbia, unde El Espectador, una dintre cele mai importante publicaţii din această ţară, a realizat un reportaj despre taberele de la marginea Parisului.



Sub titlul "Romii care vor să rămână", corespondetul El Espectador la Paris vorbeşte despre "măsurile de securitate cu iz de rasism" din Franţa. Jurnalistul a mers într-una dintre taberele de la periferia Parisului, instalată de-a lungului Canalului l'Ourcq şi mărginită de o cale ferată. "E mai bine să nu fim prea descoperiţi, pentru că multora le-au dat foc în timpul nopţii", a explicat unul dintre romi alegerea locului.

"E 9 dimineaţa şi e ultimul dintre locuitorii taberei care a ieşit la muncă. Singura care a mai rămas e Olia, care în timp ce fierbe un ceai mătură podeaua barăcii sale, una din cele mai solide din tabără. Spune în româneşte că are 50 de ani, că stă prost cu franceza şi că majoritatea celor care locuiesc în tabără sunt bulgari, însă au şi câţiva turci. Unii dintre ei sunt veniţi din tabere care au fost demolate", scrie El Espectador.

Tabăra e alcătuită din 50 de barăci, distribuite aproape egal de o parte şi de alta a canalului şi care comunică printr-un pod feroviar. De câte ori trece trenul, casele par pe punctul de a se dezmembra. Barăcile celor nou-veniţi au doar câte doi pereţi, acoperiş şi podea pe post de saltea. Cei care stau de mai mult timp au apucat să-şi căptuşească barăcile împotriva vântului, iar unii au chiar şi televizor. Barăcile sunt închise cu lacăte, dar Olia l-a asigurat pe jurnalist că în tabără nu se fură. Cât despre ocupaţiile romilor - femeile muncesc pe lângă casă, iar bărbaţii la "Baktok", un depozit de materiale de construcţii. Romii stau la intrare şi aşteaptă să fie chemaţi de clienţi ca să încarce materiale. Vara, pot câştiga şi câte 100 de euro pe zi, dar iarna sunt zile în care nu pică nimic.

Tabăra e vizitată cu regularitate de poliţişti, care le spun locuitorilor să împacheteze, pentru că vor fi evacuaţi. Însă nimeni nu are de gând să se mişte până nu va vedea un buldozer. "Ne-am stabili cu plăcere undeva, legal, dacă ni s-ar spune unde", a susţinut Olia. Întrebaţi dacă nu au de gând să se întoarcă în Bulgaria, având în vedere planurile lui Sarkozy, romii care munceau la depozitul de materiale de construcţii au spus că pentru ei ar fi acelaşi lucru, întrucât nu sunt doriţi în nici o ţară.

Cât despre vecinii taberei, aceştia par resemnaţi şi cred că măsurile Guvernului vor rămâne fără efect. "Dacă le demolează azi tabăra, în trei săptămâni fac alta. Dacă îi expulzează în România, într-o lună se întorc", spune un locatar al cartierului.

×
Subiecte în articol: externe