x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a demarat o anchetă penală după eşecul lansării rachetei Soiuz

Rusia a demarat o anchetă penală după eşecul lansării rachetei Soiuz

11 Oct 2018   •   18:10
Rusia a demarat o anchetă penală după eşecul lansării rachetei Soiuz

Rusia a demarat o anchetă penală pentru a descoperi cauzele aflate în spatele eşecului lansării de joi a unei rachete Soiuz, care avea la bord doi astronauţi şi urma să se conecteze la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a anunţat Comitetul de anchetă rus, citat de AFP. 

Ancheta a fost deschisă pentru a descoperi dacă au existat încălcări ale normelor de securitate. În urma eşecului de joi, cei doi spaţionauţi, rusul Aleksei Ovcinin şi americanul Nick Hague, au fost nevoiţi să se ejecteze odată cu capsula lor şi să aterizeze în stepele din Kazahstan. 

"Un grup de anchetă a fost creat, iar oficialii examinează în prezent situl lansării, documente au fost confiscate", a precizat într-un comunicat Comitetul de anchetă, însărcinat cu rezolvarea marilor dosare infracţionale din Rusia. 

Cu puţin timp înainte de acest anunţ oficial, directorul agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin, a anunţat înfiinţarea unei comisii de anchetă. 

Racheta portantă a suferit o pană de motor la aproximativ două minute după decolare. Cei doi spaţionauţi aflaţi la bord, care s-au ejectat graţie sistemului de salvare al capsulei Soiuz, au fost recuperaţi la câteva minute după ce au aterizat în stepele din Kazahstan, la o distanţă de peste 400 de kilometri faţă de cosmodromul Baikonur. 

Roscosmos a fost afectată de mai multe eşecuri răsunătoare în ultimii ani, ce au inclus pierderea a doi sateliţi şi a unui vehicul cargo din gama Progress, lansat într-o misiune de aprovizionare a ISS, defectarea unui lansator din gama Proton şi descoperirea unor defecţiuni în structura celor mai multe motoare produse pentru rachetele lansatoare ruseşti ce urmau să plaseze sateliţi pe orbita Terrei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: soiuz Rusia ancheta