x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a oprit gazul pentru Ucraina

Rusia a oprit gazul pentru Ucraina

de Dan Constantin    |    16 Iun 2014   •   09:32
Rusia a oprit gazul pentru Ucraina

Ultimul termen pentru plata datoriei la gazul consumat de Ucrain a expirat. În consecinţă, potrivit Russia Today, Gazprom a oprit în această dimineaţă livrările. Negocierile purtate între şeful Gazprom, premierul Ucrainei şi comisarul pentru energie al UE pentru stabilirea unui nou preţ al gazului pentru Ucraina au eşuat.

Datoria pentru gaze a Ucrainei se ridică la 1,95 miliarde dolari. Gazprom a anunţat că livrările pot fi reluate doar cu plata în avans.

Planul UE, respins de Rusia. Se aşteaptă poziţia lui Putin în câteva ore
Gunther Oettinger, Comisarul european pentru Energie anticipa oprirea livrării gazelor către Ucraina. Într-o conferinţă de presă desfăşurată duminica după amiază, comisarul a precizat că propunerile lui de mediere au fost respinse de partea rusă. Acestea includeau o primă plată de 1 miliard de dolari, luni 16 iunie, urmată de alte şase rate din datoria totala de 1,95 miliarde a Ucrainei. Planul lui Oettinger propunea un preţ de 385 dolari pe mia de metri cubi de gaze pe timp de iarnă şi de 300 dolari pe timp de vară.

Oprirea livrărilor după expirarea celui de-al treilea termen de plată cerut de Rusia - 16 iunie, ora 6 GMT - impune reluarea negocierilor. Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, la ora 12:30, ora Moscovei, este programată o conferinţă de presă a preşedintelui Gazprom, Alexei Miller.

La Moscova se desfăşoară de azi o importantă reuniune internaţională în domeniul hidrocarburilor. Pentru ora locala 12:00 este programată şi o intervenţie la reuniune a preşedintelui Putin, care se va referi cu siguranţă la problema livrărilor de gaze către Ucraina.

Publicaţia germană citată menţiona că nu este clar la această oră dacă oprirea livrărilor de gaze către Ucraina va perturba şi aprovizionarea Europei prin conductele care tranzitează Ucraina.
×
Subiecte în articol: ucraina gaze gazprom Rusia livrare de gaze