x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a ratat trimiterea pe Marte a satelitului chinezesc

Rusia a ratat trimiterea pe Marte a satelitului chinezesc

de Dan Tomozei    |    09 Noi 2011   •   16:22
Rusia a ratat trimiterea pe Marte a satelitului chinezesc

Racheta rusa care trebuia sa plaseze sonda spatiala Yinghuo-1, apartinand R.P. Chineze, pe orbita catre planeta Marte nu si-a indeplinit misiunea, transmite agentia oficiala de presa chineza Xinhua, citand surse ale Agentiei Spatiale Ruse.

Anomalia a fost inregistrata dupa separarea sondei de vehiculul de lansare Zenit-2SB, cand nu s-a reusit utilizarea comenzilor pentru a ajunge la orbita de zbor desemnata. Vladimir Popovkin, seful Agentiei Spatiale din Rusia, a declarat ca centrul de control a pierdut contactul cu sonda chinezeasca imediat dupa separare. Dupa acest moment, sonda a fost programata sa realizeze un zbor pe o orbita joasa a Pamantului, iar dupa aprinderile motorului ar fi trebui sa isi continue traiectoria desemnat pentru a ajunge in apropierea planetei Marte. Potrivit lui Popovkin incercarile repetate de aprindere a motoarelor au esuat.

"Sistemele de control al Rusiei si sistemele similare din SUA au identificat sonda pe orbita, dar rezervoarele de carburant nu au fost aruncate in afara", a mai explicat oficialul rus. Popovkin a mai declarat ca aparatul spatial chinez a intrat pe o orbita de sprijin si ca Rusia are la dispozitie trei zile pentru realizarea programului propus.

Rusia a cheltuit aproximativ 5 miliarde de ruble (aproximativ 161 milioane USD), timp de trei ani, pentru pregatirea misiunii catre Marte. Lansarea rachetei ruse Zenit-2SB si a sondei spatiale chineze Yinghuo-1 a avut loc miercuri dimineata, la ora 4:16. Sonda spatiala a fost programata sa ajunga in apropiere de planeta Marte in toamna anului viitor.

×