x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia acuză ONU că blochează rotația experților AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie

Rusia acuză ONU că blochează rotația experților AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie

de Redacția Jurnalul    |    22 Feb 2023   •   17:00
Rusia acuză ONU că blochează rotația experților AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie
Sursa foto: Hepta

Rusia acuză ONU că a blocat rotația experților AIEA la centrala nucleară de la Zaporojie, din estul Ucrainei, arată diplomația rusă, citată de Reuters.

Aceasta se află din martie 2022 sub controlul forțelor ruse, iar după bombardamente îndelungate în jurul acesteia, de care s-au acuzat reciproc rușii și ucrainenii, a fost permisă prezența permanentă a experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrală din septembrie anul trecut. 

Experții AIEA trebuie să se schimbe periodic dar în această lună, Departamentul de siguranţă şi securitate al ONU a blocat rotația pe motiv de îngrijorări cu privire la rutele de ieșire-intrare din uzină propuse de Ministerul rus al Apărării. 
"Între 7 şi 18 februarie, Departamentul pentru siguranţă şi securitate nucleară al ONU a perturbat de trei ori, fără nicio explicaţie clară, rotaţia experţilor AIEA la această centrală. Dacă înlocuirea personalului AIEA nu se realizează nici de data aceasta, vom considera acţiunile Departamentului de siguranţă şi securitate al ONU ca fiind o încercare deliberată de a împiedica în mod intenţionat activitatea misiunii AIEA", arată diplomația rusă.

Totodată, Ministerul Apărării de la Moscova a oferit garanții scrise cu privire la rutele respective pentru personalul AIEA dar ONU a cerut schimbarea acestora. 

De cealaltă parte, Kievul a acuzat, pe 19 februarie, că Rusia blochează rotația experților AIEA la Zaporojie. 
 

×
Subiecte în articol: Rusia onu aiea Zaporojie ucraina