x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia ameninţă UE cu măsuri de retorsiune din cauza sancţiunilor impuse firmei militare Wagner Group

Rusia ameninţă UE cu măsuri de retorsiune din cauza sancţiunilor impuse firmei militare Wagner Group

14 Dec 2021   •   22:00
Rusia ameninţă UE cu măsuri de retorsiune din cauza sancţiunilor impuse firmei militare Wagner Group

Administraţia Vladimir Putin a condamnat, marţi, sancţiunile impuse de Uniunea Europeană firmei militare ruse Wagner Group, ameninţând cu măsuri de retorsiune faţă de "acţiunile ostile" ale Bruxellesului.

"Denunţăm isteria propagată de Occident pe această temă", a comunicat marţi după-amiază Ministerul de Externe de la Moscova, conform Agenţiei France-Presse.

"Rusia îşi rezervă dreptul de a răspnde la acţiunile ostile ale Uniunii Europene", a avertizat Ministerul de Externe de la Moscova.

Uniunea Europeană a impus, luni, sancţiuni împotriva companiei de securitate ruse Wagner Group şi a trei indivizi, din cauza activităţilor militare clandestine efectuate în Ucraina, Siria şi Libia şi în ţări din Africa. "Uniunea Europeană rămâne profund preocupată de încălcările drepturilor omului şi de abuzurile comise în diverse părţi ale lumii, precum acte de tortură şi de cruzime, tratamente inumane şi degradante sau aplicarea de pedepse, execuţii extrajudiciare, execuţii sumare sau arbitrare, comise în Ucraina, Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan şi Mozambic de către Wagner Group, o entitate militară privată cu sediul în Rusia. În acest context, trei persoane şi o entitate trebuie incluse pe lista persoanelor fizice, persoanelor juridice şi organismelor vizate de măsuri restrictive", anunţă Consiliul Uniunii Europene, conform Deciziei 2197/2021, adoptată luni, vizualizată de MEDIAFAX.

În afară de Wagner Group, sancţiunile îi vizează pe Dimitriy Utkin, un fost ofiţer al Serviciului rus de informaţii militare (GRU) care este fondatorul firmei de securitate, precum şi pe alţi doi colaboratori, Stanislav Dychko şi Valery Zakharov, acesta din urmă fiind un fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate (FSB). Sancţiunile au fost decise în contextul în care Uniunea Europeană este preocupată de activităţile militare ruse în apropierea Ucrainei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Rusia