x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Au protestat impotriva reformei pensiilor si au fost arestati

Rusia: Au protestat impotriva reformei pensiilor si au fost arestati

10 Sep 2018   •   07:43
Rusia: Au protestat impotriva reformei pensiilor si au fost arestati

Poliţia rusă a arestat duminică sute de persoane care protestau împotriva reformei sistemului de pensii, scriu agentiile de presa. Manifestaţiile neautorizate, organizate la chemarea opozantului Alexei Navalnîi, aflat în arest pe o perioadă de 30 de zile, au avut loc în aceeaşi zi cu alegerile locale şi regionale. 

 

Potrivit organizaţiei pentru drepturile omului OVD-Info, care monitorizează arestările, forţele de ordine au reţinut 839 de protestatari, în 30 de oraşe. Cele mai multe arestări - 254 - au avut loc la Sankt Petersburg.

În Piaţa Puşkin din Moscova au manifestat aproximativ 2000 de oameni, dar Navalnîi nu a putut fi prezent, aşa cum intenţiona, din cauza condamnării pentru încălcarea legii privind protestele. El susţine că măsura împotriva sa a fost luată tocmai pentru a descuraja manifestanţii. 

Printre sloganurile scandate la protestele de duminică au fost şi unele împotriva preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin: "Putin e un hoţ" şi "Jos ţarul!", iar jurnalistii straini au remarcat prezenţa a numeroşi tineri, deşi subiectul pensiilor nu îi vizează imediat. "Se cheltuiesc bani pentru armată în Siria, în Ucraina, pentru prietenii preşedintelui, însă nimic pentru pensionari", a declarat o participantă la manifestaţii. 

După modificările operate de liderul de la Kremlin, reforma pensiilor prevede creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani pentru bărbaţi şi de la 55 la 60 de ani pentru femei, în timp ce speranţa de viaţă în Rusia este de 66 de ani pentru bărbaţi şi 77 pentru femei; legea pensiilor era neschimbată de 90 de ani. AGERPRES 

×