x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Desfăşurarea scutului antirachetă american în România, ''ameninţare"

Rusia: Desfăşurarea scutului antirachetă american în România, ''ameninţare"

12 Mai 2016   •   14:33

Desfăşurarea scutului antirachetă american în România este o ''ameninţare'' pentru Rusia, iar Moscova adoptă contramăsuri împotriva apărării antirachetă a SUA în Europa, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţiile internaţionale de presă.


''Indubitabil, desfăşurarea sistemului antirachetă american este cu adevărat o ameninţare pentru securitatea Federaţiei Ruse. Întrebarea nu este dacă vor fi luate, sau nu, măsuri; sunt luate măsuri pentru a menţine securitatea Rusiei la nivelul necesar. Daţi-mi voie să vă amintesc că însuşi preşedintele (Vladimir Putin) s-a întrebat în mod repetat împotriva cui funcţionează acest sistem şi împotriva cui va funcţiona el în viitor?'', a afirmat Peskov într-o conferinţă de presă, potrivit TASS.

''Nu este nimic nou. Această activitate, acest proces de activare a sistemului de apărare antirachetă este bine cunoscut. Toate agenţiile noastre de resort, care se ocupă cu menţinerea apărării şi a securităţii ţării, sunt familiarizate cu aceste planuri'', a adăugat reprezentantul Kremlinului.

''La început au existat lungi explicaţii indicând o potenţială ameninţare cu rachete dinspre Iran. Ne amintim toţi bine acele declaraţii făcute la diverse summituri al NATO, de la Washington şi din capitale europene. Acum ştim că situaţia implicând Iranul s-a schimbat în mod esenţial. Însă întrebările puse în mod repetat de la Moscova, inclusiv cele din partea preşedintelui Putin, îşi păstrează relevanţa'', a mai spus Dmitri Peskov.

Potrivit Interfax, citată de Reuters, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a anunţat miercuri că instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România, care urmează să devină operaţional joi, reprezintă o încălcare a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF).

Tratatul INF, semnat de SUA şi URSS în 1987, cere ca ambele ţări să elimine toate rachetele de croazieră şi balistice nucleare şi convenţionale cu o rază de la 500 până la 5.500 km care pot fi lansate de la sol, nota sursa citată.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat joi în prezenta premierului Dacian Cioloş şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află cu acest prilej în România, precum şi a adjunctului Secretarului apărării al SUA, Robert Work.

Sursa: AGERPRES

×