x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia, dispusă să ''examineze'' o eventuală revenire în G8

Rusia, dispusă să ''examineze'' o eventuală revenire în G8

21 Aug 2019   •   21:15
Rusia, dispusă să ''examineze'' o eventuală revenire în G8

Rusia s-a declarat miercuri dispusă să "examineze" o eventuală revenire în G8 prin reintegrarea în cadrul grupului celor mai industrializate, din care a fost exclusă din 2014 din cauza crizei ucrainene, informează France Presse.

Preşedintele american Donald Trump a asigurat marţi că el "ar putea face totul ca să susţină" o reintegrare a Rusiei, marcând o nouă ruptură cu aliaţii săi din G7 care urmează să se întâlnească în acest weekend la Biarritz, în sud-vestul Franţei.

"Dacă o decizie care va fi luată în acest summit va privi Rusia, atunci bineînţeles noi o vom examina şi îi vom răspunde", a declarat într-o conferinţă de presă şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

Rusia a fost exclusă din G8, unde se afla alături de Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014.

Moscova asigurase anul trecut că nu are nicio intenţie de a se integra în G8 după un prim apel al lui Donald Trump în acest sens, declarându-se satisfăcută să lucreze în formatul G20.

Lavrov lăudase atunci formatul G20 ca fiind "un mecanism destinat să ajungă la un consens", contrar "ultimatumurilor" ţărilor din G7 faţă de Rusia.

În afară de Ucraina, relaţiile între Rusia şi ţările occidentale sunt subminate de dezacorduri persistente cu privire la Siria şi Iran, acuzaţii de ingerinţă în procesele electorale şi de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia în martie 2018.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Rusia g8