x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia expulzează 10 diplomaţi din ţările baltice, după decizii similare ale celor trei state

Rusia expulzează 10 diplomaţi din ţările baltice, după decizii similare ale celor trei state

29 Mar 2022   •   18:40
Rusia expulzează 10 diplomaţi din ţările baltice, după decizii similare ale celor trei state
Sursa foto: Agerpres

Rusia expulzează 10 diplomați din Lituania, Letonia şi Estonia, ca reacţie la măsuri similare aplicate de cele trei ţări baltice, în contextul tensiunilor generate de invazia în Ucraina, scrie Le Figaro.

 

Decizia de retragere a acreditărilor şi expulzare vizează patru diplomaţi de la Ambasada Lituaniei, trei diplomaţi estoni şi trei diplomaţi letoni.

"Această măsură a fost luată pe baza principiului reciprocităţii, după expulzarea nejustificată a zece diplomaţi ruşi" de către Lituania, Letonia şi Estonia, transmite Ministerul de Externe de la Moscova.

Lituania, Letonia şi Estonia au decis, pe 18 martie, decizii de expulzare a 10 diplomaţi ruşi, din cauza unor activităţi incompatibile cu atribuţiile oficiale.

Ministerul lituanian de Externe anunţa atunci expulzarea a patru diplomaţi ruşi. "Serviciile speciale ruse sunt implicate activ în planificarea şi derularea invaziei militare în Ucraina, ameninţând nu doar securitatea Ucrainei, ci şi pe cea a Lituaniei", argumenta Ministerul de Externe de la Vilnius.

Edgars Rinkēvics, ministrul leton de Externe, transmitea expulzarea a trei diplomaţi ruşi, "într-o acţiune coordonată cu Lituania şi Estonia", din cauza unor "activităţi incompatibile cu statutul diplomatic".

La rândul său, Ministerul de Externe din Estonia a stabilit, pe 18 martie, expulzarea a trei diplomaţi ruşi implicaţi în "acţiuni de subminare a securităţii ţării".

×
Subiecte în articol: Rusia letonia lituania