Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) a dat publicitatii ultima evaluare privind activitatea nucleara la nivel mondial. Conform lenta.ru, raportul SIPRI Yearbook 2011 concluzioneaza:
- Ultimile date ale cererii de armanent nuclear pe pietele lumii ar putea destabiliza relatiile internationale, eforturile facute de SUA si Rusia pentru reducerea capacitatii nucleare sunt anulate de programele de dezvoltare nucleara, pe care cele doua superputeri le-au adoptat, iar numarul de misiuni de mentinere a pacii este cel mai mic ca cel din 2002.
Acelasi studiu mai releva faptul ca marile puteri ar avea 5027 de focoase nucleare gata de atac, la o apasare de buton distanta. Pe langa acestea, inca 15.500 de arme nucleare s-ar afla in depozite.
Raportul pune in capul listei Rusia. Astfel, Medvedev ar avea oricand la dispozitie, gata de atac, lansarea a 2427 de rachete cu focoase nucleare. Urmeaza SUA cu 2150, Franta cu 290, iar China cu 200, respectiv Marea Britanie cu 160.
Totusi, raportul SIPRI sustine ca numarul de arme nucleare recunoscut oficial este unul destul de mic in comparatie cu cel real. Astfel, SIPRI estimesza ca, la nivel mondial ar exista 20.530 de focoase nucleare operationale. Numarul acestora ar fi relativ, datorita faptului ca sunt tari care pot detine astfel de armament, si la ale caror date nu s-a putut obtine acces.
Cert ar fi un lucru: oficial, fata de 2009, numarul de focoase nucleare la nivel mondial a scazut. Cu doi ani in urma s-ar fi inregistrat 22.600 de unitati'. Raportul mai arata ca, armatele Indiei (80-100), Pakistan (90-110) si Israel (80) mai detin armament nuclear, in cantitati importante, cu mentiunea ca aceste tari nu au focoase in stare de alerta.