În Egipt, Lavrov se va întâlni cu oficiali care încearcă să aibă relaţii strânse şi cu Rusia, dar şi cu Statele Unite, care, împreună cu alte puteri occidentale, au încercat să izoleze Moscova cu sancţiuni dure după invazia din 24 februarie a Ucrainei, scrie Reuters.
După ce se va întâlni cu membrii Ligii Arabe la Cairo, el se va deplasa în Etiopia şi Uganda, două ţări care au relaţii tensionate cu Occidentul, precum şi în Republica Congo.
Egiptul are legături strategice şi economice semnificative cu Rusia, care a fost o sursă cheie în ultimii ani de grâu, armament şi turişti.
Săptămâna aceasta, corporaţia energetică rusă de stat Rosatom a început construcţia mult amânată a primei centrale nucleare din Egipt, cel mai mare proiect ruso-egiptean de la finalizarea Marelui Baraj Aswan de pe Nil în 1970.
Aceste legături au provocat nelinişte în rândul statelor occidentale.
Relaţia Egiptului cu Statele Unite rămâne centrală şi, în conformitate cu poziţia Occidentului, a refuzat cel puţin un transport rusesc de grâu despre care Ucraina a spus că a fost furat de pe pământurile ocupate.
Dar poziţia occidentală privind războiul a căpătat o influenţă limitată în lumea arabă şi în Africa, unde guvernele sunt receptive la alternativele non-occidentale, a declarat H.A. Hellyer de la Royal United Services Institute, un think tank din Marea Britanie.
Egiptul „identifică faptul că lumea devine mai mult şi nu mai puţin multipolară şi nu vrea să se limiteze la o relaţie care privilegiază Occidentul mai presus de orice”, a spus el.
(sursa: Mediafax)