x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia ironizează anunțul de trimitere a unor avioane de luptă Kievului de către două state NATO

Rusia ironizează anunțul de trimitere a unor avioane de luptă Kievului de către două state NATO

de Redacția Jurnalul    |    17 Mar 2023   •   18:30
Rusia ironizează anunțul de trimitere a unor avioane de luptă Kievului de către două state NATO
Sursa foto: Hepta

Rusia reacționează la anunțurile Poloniei și Slovaciei de trimitere a unor avioane de luptă forțelor militare ucrainene.

"În cursul operaţiunii militare speciale, tot acest echipament va fi distrus. Pare că toate aceste ţări sunt angajate în eliminarea echipamentelor vechi care nu le este necesar", a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Cele două țări NATO vor să livreze Kievului avioane militare de tip sovietic MiG-29.

Primele țări trimit avioane de luptă în Ucraina

Polonia a anunțat, joi, că va livra Kievului 4 aeronave de vânătoare MiG-29.
"În următoarele câteva zile vom transfera către Ucraina patru avioane pe deplin operaţionale. Alte aparate sunt în prezent sunt în pregătire, în reparaţii, şi vor fi probabil transferate succesiv", a spus premierul Andrej Duda.

Polonia dispune de 15 avioane MIG-29, care au făcut parte din forţele aeriene ale fostei Republici Democrate Germane (RDG), achiziționate de armata poloneză în anii '90.
"Aceste MIG-uri sunt în continuare în serviciul operativ ale forţelor aeriene poloneze. Sunt ultimii ani de exploatare ai acestor aparate care, în marea lor majoritate, rămân în continuare operaţionale", a precizat acesta.

Varșovia vrea să își înoiască flota militară aeriană prin achiziția de avioane americane F-35 și sud-coreene FA-50. 

Slovacia trimite 13 avioane de luptă forțelor ucrainene. Premierul interimar al Slovaciei,  Eduard Heger, Slovacia a transmis că va dona avioane de luptă MiG-29 și o parte din sistemul de apărare antiaeriană Kub forțelor ucrainene.

Totodată, ministrul interimar, Jaroslav Nad, a dat detalii privind livrarea a 13 aeronave Kivului.

"Salvarea de vieți este principalul nostru motiv de a dona Ucrainei MiG-uri pe care noi nu le putem folosi", a afirmat acesta, precizând însă că va cere compensații prin Instrumentul european pentru pace.

"Vorbim de compensaţii pentru aceste sisteme însumând 900 de milioane de dolari", a spus acesta. 

Anterior, Volodimir Zelenski a cerut oficial Slovaciei să trimită Ucrainei aceste avioane. 

Slovacia a comandat din Statele Unite, în 2018, avioane de luptă F-16 iar în 2022 a restras din serviciu întraga sa flotă de avioane MiG-29. 



 

 



 

×