x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia lămureşte Turcia să renunţe la proiectul Nabucco

Rusia lămureşte Turcia să renunţe la proiectul Nabucco

17 Mai 2009   •   00:00

Premierul rus Vladimir Putin şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, s-au angajat ieri, la Soci, să studieze mai multe dosare în domeniul energetic. Recent, Ankara îşi exprimase recent sprijinul faţă de proiectul de gazoduct Nabucco, concurent proiectului promovat de Rusia, informează AFP.



"Ne-am pus de acord să începem rapid negocieri asupra prelungirii unuia din contracte /livrarea de gaze Turciei/ care ajunge la scadenţă în 2011 şi care se referă la 6 miliarde m.c. de gaze", a declarat Putin la Soci, unde l-a primit pe premierul turc. "Şi vom studia atent posibilitatea de a construi o a doua ramură pentru gazoductul Blue Stream-2", a adăugat el.

Proiectul Blue Stream-2 prevede amplasarea unei a doua conducte, paralelă oleoductului Blue Stream instalat pe fundul Mării Negre. "În prezent, o mare parte a aprovizionărilor cu gaze este asumată de Rusia", a declarat - la rândul său - Erdogan, adăugând că Rusia nu s-a comportat incorect niciodată faţă de Turcia în acest domeniu, ci i-a venit în ajutor întotdeauna în momentele dificile.

Primul ministru rus a indicat că Turcia a devenit al treilea consumator de gaze ruseşti în Europa, după Italia şi Germania, cu un consum de aproximativ "24 miliarde m.c. de gaze" în 2008.

Aceste declaraţii intervin după ce preşedintele turc, Abdullah Gul, se angajase clar - în 8 mai, în cursul summit-ului de la Praga - să sprijine proiectul gazoductului Nabucco, promovat de UE şi concurent proiectului de gazoduct South Stream, pilotat de compania rusească Gazprom şi de cea italiană ENI.

Premierul rus Putin a mai anunţat că întreprinderi ruseşti vor participa la construirea a patru reactoare nucleare în Turcia.

×
Subiecte în articol: externe