x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia monitorizează întreaga zonă a Mării Negre

Rusia monitorizează întreaga zonă a Mării Negre

03 Apr 2018   •   16:39
Rusia monitorizează întreaga zonă a Mării Negre

În Crimeea au fost puse in functiune noi staţii radar de tipul 55J6M 'Nebo-M', scrie cotidianul Izvestia, citând o sursă din comandamentul superior al forţelor aeriene ruse.

 

Respectivele instalatii, al căror număr nu este precizat, au fost montate in Peninsula la începutul anului 2018 pentru a controla spaţiul aerian din întreaga zonă a Mării Negre. Potrivit ziarului citat, dispozitivele au o capacitate de detectare de până la 200 de ţinte - de la elicoptere şi avioane, la aparate hipersonice şi rachete de croazieră, pe o rază de până la 1.800 km şi la altitudini de până la 600 km.

Daca este sa dam crezare relatarilor din presa rusa, aceste radare de frecvenţe mari şi medii analizează date referitoare la tinte hipersonice şi aerodinamice în condiţii meteorologice dificile şi transmit informaţia colectată forţelor antiaeriene. Astfel, ele pot indentifica si urmări ţinte în afara atmosferei şi pot determina nu doar coordonatele, ci şi apartenenţa acestora.

Sistemele de radar 55J6M 'Nebo-M', unul dintre cele mai avansate din clasa lor, sunt de regulă montate pe o platformă mobilă şi pot fi transportate rapid în orice parte a Crimeei. Intervievat de Izvestia, fostul şef al forţelor antiaeriene ruse, Aleksandr Gorkov, a apreciat că, datorită acestor radare, Marea Neagră va fi acoperită complet de un câmp radar, Rusia putand controla spaţiul aerian până în strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

'Sunt staţii radar de detectare pe distanţe lungi, care permit monitorizarea situaţiei aeriene, a activităţii aviaţiei şi pot identifica potenţialele ameninţări la mari distanţe', a adăugat Gorkov.

×