x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia, pregătită să reia legăturile cu SUA în timpul mandatului lui Trump

Rusia, pregătită să reia legăturile cu SUA în timpul mandatului lui Trump

16 Ian 2017   •   17:47
Rusia, pregătită să reia legăturile cu SUA în timpul mandatului lui Trump
Sursa foto: Donald Trump

Rusia este pregătită să reia cooperarea cu SUA pe probleme legate de securitate precum lupta împotriva terorismului şi atacurile cibernetice, a afirmat un aliat apropiat preşedintelui Vladimir Putin, cu doar câteva zile înainte de învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, relatează Reuters.


Trump, care l-a salutat pe Putin ca fiind 'foarte inteligent', a semnalat că doreşte să amelioreze relaţiile tensionate cu Rusia, deşi serviciile de informaţii americane au avertizat că şeful Kremlinului este în spatele unor atacuri cibernetic pentru a o discredita pe rivala Hillary Clinton în cursul alegerilor prezidenţiale din 2016.

Rusia neagă faptul că a încercat să contracareze alegerile din SUA prin piratare sau alte mijloace şi Trump a minimalizat acuzaţiile. Săptămâna trecută, el a dezaprobat de asemenea acuzaţiile Moscovei că a colectat informaţii compromiţătoare ca fiind 'informaţii false'.

Într-un interviu publicat luni, Nikolai Patruşev, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a abordat un ton pozitiv privind perspectivele pentru colaborare cu Washingtonul după o perioadă de relaţii îngheţate în timpul mandatului lui Barack Obama.

'Dacă administraţia lui Donald Trump este interesată vom fi pregătiţi să reluăm consultările în format deplin cu partenerii noştri americani prin intermediul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse', a declarat Patruşev pentru ziarul Rossiiskaya Gazeta, controlat de guvern. Totuşi, Patruşev a adăugat că nu aşteaptă ameliorări rapide sau o ridicare rapidă a sancţiunilor pe care Vestul le-a impus deliberat 'pentru a menţine Rusia' deoarece cele două părţi au început de la acest nivel.

Patruşev a făcut aceste declaraţii înainte ca Trump să declare pentru Sunday Times vă va face propuneri pentru a pune capăt sancţiunilor impuse Rusiei în legătură cu anexarea Crimeii în schimbul unui acord de reducere a armelor nucleare cu Moscova.

Kremlinul a anunţat luni că va aştepta până când Trump îşi preia atribuţiile vineri, înainte de a comenta cu privire la alte propuneri.

'Orice acorduri de a relua cooperarea va trebui să fie ghidate de principiile respectului reciproc şi egalităţii', a afirmat Patruşev.

Putin însuşi prezidează Consiliul de Securitate al Rusiei.

Trump a afirmat că Rusia poate fi un aliat important împotriva grupărilor islamiste ca Statul Islamic.

Patruşev şi-a exprimat opinia că administraţia Obama a încercat în mod deliberat să discrediteze Rusia deoarece nu doreşte să accepte că poziţia administraţiei de la Washington de conducere globală a fost una alunecoasă. Obama a fost un critic puternic al politicii ruse în Ucraina şi Siria.

Potrivit unor extrase din interviul lui Patruşev difuzat duminică, acesta a declarat pentru Rossiiskaya Gazeta că Rusia se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de atacuri cibernetice din străinătate - întorcând împotriva ţărilor occidentale propriile lor acuzaţii de implicare a Rusiei în problemele lor interne.

Sursa - AGERPRES

×
Subiecte în articol: Rusia sua trump donald trump mandat legaturi