x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia se disculpă: Stalin nu e vinovat pentru declanşarea războiului!

Rusia se disculpă: Stalin nu e vinovat pentru declanşarea războiului!

31 Aug 2009   •   00:00

La 70 de ani de la declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, în capitalele europene iau amploare discuţiile privind personalităţile şi ţările care s-ar face vinovate de începerea războiului. Vara aceasta statele baltice i-au acuzat de acest lucru în egală măsură pe Hitler şi Stalin, iar Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei /APCE/ a adoptat o rezoluţie ce condamnă atât fascismul, cât şi stalinismul. La rândul său, Rusia arată cu degetul la Polonia şi aminteşte de Acordul de la Muenchen.



Potrivit cotidianului britanic The Guardian, toate aceste discuţii, care ar putea umbri chiar şi acţiunile de comemorare de la Gdansk /Polonia/ au legătură, în realitate, nu cu trecutul, ci cu prezentul. În special, ele au legătură cu pretenţiile Moscovei la "interese privilegiate" în republicile postsovietice. Inclusiv preşedintele rus Dmitri Medvedev a luat parte la aceste dezbateri, subliniind că presupoziţiile privind responsabilitatea lui Stalin pentru declanşarea războiului sunt o "minciună cinică".

Într-un interviu acordat postului naţional de televiziune "Rossia", Medvedev a lansat critici dure la adresa Ucrainei şi republicilor baltice, acuzându-le de o revizuire eronată a istoriei şi de ridicare în slăvi a fascismului. De asemenea, liderul rus a criticat Uniunea Europeană /UE/ şi Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa /OSCE/ pentru rezoluţia adoptată în iulie, care pune semnul egalităţii între stalinism şi fascism. "APCE a pus recent pe acelaşi plan şi a învinovăţit în egală măsură Germania fascistă şi Uniunea Sovietică pentru declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, însă acest lucru este pur şi simplu o minciună cinică", a declarat Medvedev.

Totodată, subliniază The Guardian, preşedintele rus a recunoscut că atitudinile faţă de URSS pot fi diferite, însă aceasta nu permite dubii în legătură cu "cine a ucis şi cine a salvat oameni, cine a salvat milioane de vieţi şi, în cele din urmă, a salvat Europa". Medvedev a acuzat republicile baltice şi Ucraina de faptul că au proclamat "foşti fascişti drept eroii lor naţionali", în timp ce ţările Europei de Vest "închid ruşinate ochii la acest lucru", deoarece nu doresc să-şi strice relaţiile cu respectivele ţări.

The Guardian precizează că toate aceste declaraţii s-au făcut auzite în ajunul acţiunilor de comemorare de la Gdansk, la care se aşteaptă participarea liderilor Poloniei, Germaniei, Ucrainei, Lituaniei şi Rusiei, iar Moscova va fi reprezentată de premierul-"uliu" Vladimir Putin.

Cotidianul britanic subliniază că Rusia încearcă să "reabiliteze" Pactul Molotov-Ribbentrop, protocoalele secrete ale căruia le-au permis Moscovei şi Berlinului să-şi împartă între ele Europa de Est. Kremlinul afirmă că, în august 1939, Stalin nu avea altă alegere, deoarece, prin semnarea Acordului de la Muenchen, Marea Britanie şi Franţa l-au împins la un asemenea pas. La fel sună şi acuzaţiile la adresa Poloniei care, potrivit Rusiei, a fost aliatul Germaniei fasciste şi a coparticipat la dezbinarea Cehoslovaciei cu un an înainte de război.

Istoricii ruşi, însă, nu consideră argumentele Kremlinului drept unele convingătoare. "Kremlinul afirmă că Polonia este rea pentru că a permis împărţirea Cehoslovaciei, în timp ce Stalin este bun pentru că a acceptat să împartă Europa de Est cu Hitler", evidenţiază istoricul Vladimir Râjkov nonsensul acestei logici. În opinia lui Râjkov, Kremlinul încearcă să-şi construiască o nouă identitate şi de aceea apără regimul stalinist.

×
Subiecte în articol: externe