În timp ce trupele ucrainene sunt angajate într-un conflict militar intens cu separatiștii ruși, susținuți de Moscova în estul Ucrainei, Rusia deschide un nou front de luptă cu vecinii săi, de la care a anexat prin forță Crimeea, în 2014. Sub pretextul unei riposte la „o provocare a Kievului”, rușii au atacat nave ucrainene în strâmtoarea Kerci.
Rusia a deschis focul și a sechestrat trei nave ucrainene, două canoniere de patrulare și un remorcher, care încercau să pătrundă, duminică, din Marea Neagră în Marea Azov, prin strâmtoarea Kerci. Din totalul celor 23 de marinari ucraineni reținuți de ruși, șase au fost răniți, doi dintre aceștia în stare gravă, afirmă Kievul. Kremlinul se apără, susținând că „nave de război străine au intrat în apele Rusiei şi nu au răspuns la nicio somaţie a gărzilor noastre de coastă”. Concomitent, Ministerul rus de Externe s-a referit la „o acțiune agresivă și provocatoare, premeditată de Ucraina”. Conform unui tratat încheiat între Moscova și Kiev în 2003, apele teritoriale din zonă sunt însă utilizate în comun de către Rusia și Ucraina. Incidentul, de o gravitate fără precedent, este rezultatul escaladării tensiunilor din ultimele luni pe tema vaselor care navighează în regiune. Kievul acuză Moscova că încearcă să impună o blocadă economică de facto asupra porturilor ucrainene de la Marea Azov pentru a slăbi Ucraina printr-un „război hibrid” declanșat împotriva sa. Ucrainenii susțin că Rusia reține tot mai insistent vasele care navighează din și spre porturile lor din Marea Azov, lovind astfel în economia țării. Ei spun că activitatea comercială din aceste porturi a scăzut cu 30%. De cealaltă parte, Moscova acuză Ucraina de șicanarea vaselor rusești și spune că trebuie să controleze navele ucrainene pentru asigurarea securității în regiune. Tensiunile în privința strâmtorii Kerci izbucniseră încă din 2003, în timpul primului mandat de președinte al actualului lider de la Kremlin, Vladimir Putin. Situația s-a calmat în urma tratatului bilateral încheiat în același an, care stipulează că ambele țări pot utiliza strâmtoarea Kerci și Marea Azov pentru navigația comercială, dar trebuie să-și notifice reciproc prezența navelor militare trimise în zonă. De altfel, după incidentul de duminică, Kievul susține că a informat Moscova despre prezența navelor sale militare în regiune. Fără îndoială, Rusia va găsi însă rapid un scenariu care să-i justifice atacul din Marea Azov, oferind comunității internaționale propria percepție asupra evenimentelor.
Ucraina a protestat vehement și față de inaugurarea unui pod de 19 km construit de ruși, care traversează strâmtoarea Kerci, legând Crimeea de Rusia.