x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia speră că SUA va implica Europa în dialogul privind controlul asupra armelor

Rusia speră că SUA va implica Europa în dialogul privind controlul asupra armelor

26 Iun 2021   •   22:30
Rusia speră că SUA va implica Europa în dialogul privind controlul asupra armelor
Sursa foto: Agerpres

Rusia speră că declaraţiile secretarului de stat american Antony Blinken arată dorinţa Washingtonului de a implica Europa în soluţionarea problemelor de control asupra armelor, a declarat sâmbătă ministrul de externe-adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, informează TASS.

"Da, aş dori foarte tare să sper că această ţară (SUA) trimite astfel un semnal privind deschiderea sa în a implica în proces şi Franţa, şi Marea Britanie, în calitate de aliaţi ai săi", a spus Riabkov, comentând afirmaţiile lui Blinken privind refuzul SUA de a lua decizii în ceea ce priveşte controlul asupra armelor fără participarea Europei. "Milităm demult în favoarea acestui lucru, iar dacă în urma contactelor dintre Paris şi Washington s-a ajuns la această conştientizare, noi nu putem decât să salutăm aceasta. Dacă o astfel de conştientizare nu există (...), ei ar trebui să clarifice ce au de gând", a adăugat el.

Riabkov a amintit că partea franceză a declarat de nenumărate ori, la toate nivelurile, că "viitoarele negocieri în domeniul controlului asupra armelor trebui să ţină cont de obiectivul întăririi securităţii europene". "Acest lucru este greu să-l conteşti şi dacă francezii ar putea să continue ceea ce ai au abandonat cumva la mijlocul drumului în planul discutării propunerii Rusiei cu privire la acţiuni comune asupra desfăşurării de mijloace (de apărare) cu rază medie şi mică de acţiune, atunci aceasta ar constitui o contribuţie la întărirea securităţii europene", şi-a exprimat convingerea ministrul de externe-adjunct al Rusiei.

Vineri, Blinken a declarat în timpul unei conferinţe de presă la Paris, la finalul convorbirilor cu ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, că SUA nu vor lua niciun fel de decizii în ceea ce priveşte controlul asupra armelor fără participarea Europei.AGERPRES

×