Așteptată cu nerăbdare disimulată la Moscova, victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale de anul trecut nu a adus rușilor mult dorita relaxare a sancțiunilor impuse de Occident după anexarea Crimeei. Speranțele Kremlinului s-au dovedit nerealiste, în condițiile în care Congresul SUA a aprobat adoptarea de noi măsuri contra Rusiei, ca răspuns la presupusul amestec al Kremlinului în cursa pentru Casa Albă.
Noile sancțiuni impuse Rusiei, aprobate de Congresul american, săptămâna trecută, l-au adus pe președintele Vladimir Putin la capătul răbdării. Personalul misiunilor diplomatice americane din Rusia va fi redus cu 755 de angajaţi, pentru a ajunge la nivelul celui din reprezentanţele ruse din SUA, a anunţat, duminică seară, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a mai avertizat că Moscova ar putea riposta la sancţiunile SUA şi prin alte măsuri. Până la 1 septembrie, administrația de la Washington trebuie să-și reducă personalul diplomatic de pe teritoriul rus până la 455 de persoane, nivel atins în prezent de angajații misiunilor Rusiei în SUA, după ce executivul condus de fostul președinte american, Barack Obama, a expulzat 35 de ruși, în decembrie 2016, pentru presupusul amestec direct al Moscovei în alegerile pentru Casa Albă. În momentul expulzării diplomaţilor ruşi, Putin nu a adoptat măsuri simetrice, anunţând că aşteaptă să vadă care va fi politica noului președinte american față de Moscova. „Am așteptat suficient, sperând că situația s-ar putea îmbunătăți”, a spus Putin, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o declarație acordată canalului de știri „Rossia 24”, preluată de AFP. Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze numărul exact al personalului diplomatic al SUA din Rusia. Un oficial de la ambasada din Moscova a afirmat, sub rezerva anonimatului, că ar fi vorba de aproximativ 1.100 de angajați, atât diplomați, cât și personal auxiliar, inclusiv cetățeni ruși, scrie Reuters. Potrivit BBC, decizia Rusiei este cea mai amplă măsură de sancționare a personalului diplomatic al unei țări, din istoria modernă.
Chiar dacă ar dori să promoveze o anumită politică față de Rusia, Trump are nevoie de aprobarea Congresului, format dintr-o majoritate ostilă Moscovei.