x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia - Tu-160, bombardier nuclear modernizat

Rusia - Tu-160, bombardier nuclear modernizat

30 Apr 2008   •   00:00
Rusia - Tu-160, bombardier nuclear modernizat

Rusia a prezentat marţi primul bombardier strategic de tip Tupolev Tu-160 modernizat, care potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul forţelor aeriene, va ajuta Moscova să concureze cu capacităţile nucleare ale unui potenţial inamic.Rusia a prezentat marţi primul bombardier strategic de tip Tupolev Tu-160 modernizat, care potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul forţelor aeriene, va ajuta Moscova să concureze cu capacităţile nucleare ale unui potenţial inamic.

Televiziunea rusă a prezentat bombardierul în timp ce se pregătea să aterizeze la baza aeriană Engels din regiunea Volga, după ce a fost îmbunătăţit la asociaţia de aviaţie Kazan.

Avionul supersonic este cea mai grea aeronavă de luptă construită vreodată. Alături de avionul Tu-95, el a reluat anul trecut survolările în jurul lumii, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, după o pauză de 15 ani. Acestea au amintit de tensiunile din perioada Războiului Rece.

"Cu acest avion pe care l-am primit astăzi, avem 16 bombardiere nucleare strategice TU-160, în serviciu activ", a declarat şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Igor Hvorov, citat de presa rusă.

"Alături de avioanele Tu-95, acestea sunt capabile să îndeplinească misiuni de menţinere a egalităţii nucleare cu eventuali inamici şi garantare a securităţii ţării nostre", a precizat el, fără a menţiona aceşti inamici.

Aleksei Fiodorov, preşedintele companiei de stat United Aviation, a declarat că modernizarea aparatelor Tu-160 arată că Rusia a reuşit să îşi păstreze şi să dezvolte tehnologia necesară pentru reluarea producţiei de avioane, suspendată la începutul anilor '90.

"Mă simt ca şi cînd tocmai mi s-ar fi născut copilul", a declarat comandantul echipajului Aleksandr Habarov.

Introdus în 1987, avionul Tu-160 a devenit replica Moscovei la bombardierul american intercontinental B-1 B Lancer. Denumit "Lebăda Albă" de către piloţii ruşi şi "Blackjack" de către NATO, aparatul poate transporta şi lansa 12 rachete de croazieră cu focos nuclear.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe