x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia va începe să testeze pe maimuţe un vaccin împotriva virusului Ebola

Rusia va începe să testeze pe maimuţe un vaccin împotriva virusului Ebola

de Agerpres    |    13 Oct 2014   •   19:42
Rusia va începe să testeze pe maimuţe un vaccin împotriva virusului Ebola

Rusia va începe în curând să testeze pe maimuţe la un laborator din Guineea un vaccin împotriva virusului Ebola, a anunţat luni ministrul rus al sănătăţii, Veronika Skorţova, citată de agenţia EFE.

"Am produs un număr suficient de doze pentru a relua experimentele pe maimuţe, astfel încât să începem testele clinice", a declarat ea în marja unei conferinţe pe tema combaterii fumatului organizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la Moscova.

De asemenea, Veronika Skorţova a afirmat că vor trece mai multe luni până când va fi produs un vaccin împotriva virusului Ebola, iar în prezent cercetătorii ruşi caută cea mai bună variantă dintre vaccinurile propuse.

Într-o declaraţie acordată anterior televiziunii ruse, ea a dat asigurări că vaccinul Triazoverin, creat de laboratorul rus din Guineea, are o eficacitate cuprinsă între 70% şi 90%, indicator pe care l-a considerat foarte bun. Conform Moscovei, cercetătorii ruşi de la laboratorul din Guineea şi de la alte două institute au elaborat în total trei variante de vaccin, prima având la bază tulpina de Ebola, iar celelalte două ingineria genetică.

La rândul ei, Olga Golodeţ, vicepremier în guvernul de la Moscova, a afirmat că primele teste au fost un succes şi Rusia este pe punctul de a încheia activitatea de elaborare a vaccinului împotriva virusului Ebola.

În aceeaşi zi, preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Moscova cu directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan. Cu acest prilej, liderul de la Kremlin a anunţat că ţara sa va pune la dispoziţia statelor interesate două avioane sanitare echipate pentru combaterea epidemiei de Ebola. 'Unele ţări europene ne-au adresat solicitarea ca, la nevoie, să le oferim avioane specializate de care ele nu dispun', a indicat Putin.

La rândul ei, directoarea OMS şi-a exprimat speranţa că va primi ajutorul Rusiei pentru combaterea epidemiei. 'Rusia este o mare putere; sunt convinsă că poate face mai mult', a punctat Margaret Chan.

Potrivit ultimului bilanţ al OMS, epidemia de Ebola declanşată în vestul Africii a provocat până în prezent peste 4.000 de decese, din cele 7.399 de cazuri confirmate. 

×
Subiecte în articol: ebola vaccin ebola