x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia vrea să instaleze o staţie radar în Transnistria ca răspuns la scutul antirachetă

Rusia vrea să instaleze o staţie radar în Transnistria ca răspuns la scutul antirachetă

17 Apr 2012   •   09:28
Rusia vrea să instaleze o staţie radar în Transnistria ca răspuns la scutul antirachetă

Rusia pregateste instalarea unei statii radar de tip "Voronej" in regiunea transnistreana, ca raspuns la instalarea sistemului american de aparare antiracheta in Europa si in contrapondere la bazele NATO din Romania, relateaza Jurnal de Chisinau.

Informatia este anuntata de catre publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta, care citeaza surse apropiate Kremlinului. Aceasta informatie survine in contextul vizitei vicepremierului rus Dmitri Rogozin in Republica Moldova, inclusiv in regiunea transnistreana.

"Avand in vedere vecinatatea regiunii (transnistrene) cu o tara (membra) NATO, si anume Romania, in care se afla deja patru baze ale Aliantei Nord-Atlantice, si faptul ca procesele legate de integrarea Republicii Moldova in Romania se intensifica, Federatia Rusa intentioneaza sa isi mentina prezenta militara in Transnistria si, mai mult, propune instalarea unei (statii) radar (de tip) Voronej", afirma sursele citate.

Pe de alta parte, Ministerul rus al Apararii respinge aceste informatii si anunta ca nu intentioneaza sa instaleze o statie radar de tip Voronej-DM in Transnistria.

O statie radar de tip Voronej permite monitorizarea simultana a aproximativ 500 de obiecte zburatoare, pe o raza de 6.000 de kilometri.

In regiunea transnistreana din Republica Moldova sunt depozitate, potrivit unor surse, intre 20.000 si 40.000 de tone de arme si munitii, pazite de un contingent rus format din aproximativ 1.500 de militari.

×