x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii spun că nu se pregătec să invadeze Polonia şi că manevrele sale au caracter 'pur defensiv'

Rușii spun că nu se pregătec să invadeze Polonia şi că manevrele sale au caracter 'pur defensiv'

29 Aug 2017   •   17:59
Rușii spun că nu se pregătec să invadeze Polonia şi că manevrele sale au caracter 'pur defensiv'

Viitoarele exerciţii militare comune Rusia-Belarus din septembrie nu fac parte dintr-un plan de a invada Polonia, Lituania sau Ucraina şi au caracter 'pur defensiv', a dat asigurări marţi Ministerul Apărării rus, relatează DPA şi AFP. 

'Sunt imaginate cele mai incredibile scenarii', a afirmat ministerul într-un comunicat. 'Niciuna dintre aceste variante paradoxale nu are ceva în comun cu realitatea', a dat asigurări Ministerul Apărării rus. 

'Exerciţiile Zapad-2017 sunt antiteroriste şi au un caracter pur defensiv', a declarat ministrul adjunct al apărării rus Alexander Fomin, într-o conferinţă de presă. 

Oficialul rus a denunţat totodată presa şi capitalele occidentale, pe care le-a acuzat că au 'vehiculat mituri în legătură cu aşa-numita 'ameninţare rusă' ' înainte de aceste manevre prevăzute pentru perioada 14-20 septembrie. 

'Unii au mers până într-acolo încât au spus că exerciţiile (Zapad-2017) vor fi folosite ca o rampă de lansare pentru a invada şi ocupa Lituania, Polonia sau Ucraina', a spus Fomin. 

Potrivit scenariului acestor manevre, explicat de Ministerul Apărării rus, armata va trebui să lupte împotriva unor 'grupuri extremiste' infiltrate în Belarus şi enclava rusă Kaliningrad cu scopul 'organizării de acte teroriste şi destabilizării' celor două ţări. 

'Inamicul este imaginar, nu are nimic de-a face cu regiunea' care va găzdui manevrele şi ar putea avea loc 'oriunde în lume', a dat asigurări Alexander Fomin. 

În schimb, omologul său belarus, generalul Oleg Belokonev, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la Minsk, că scenariul prevede că încercările de destabilizare provin de la 'o coaliţie de ţări din Vest, (....) unde se găsesc Polonia, Lituania şi Letonia'. 

Exerciţiile militare Zapad 2017, la care vor participa aproximativ 13.000 de militari - 7.200 din Belarus şi 5.500 din Rusia -, sunt programate în perioada 14-20 septembrie în Belarus şi în regiunile din vestul Rusiei, Kaliningrad, Leningrad şi Pskov, şi în cadrul manevrelor vor fi folosite peste 700 de unităţi de tehnică de luptă. Armata belarusă a precizat că soldaţii ruşi care vor participa la exerciţiile militare se vor întoarce imediat în Rusia. 

Exerciţiile au drept scop să consolideze coordonarea militară între statele aliate Rusia şi Belarus, a subliniat Ministerul Apărării rus. 

Rusia a notificat statele membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi a invitat observatori internaţionali la exerciţiile Zapad 2017, se menţionează în comunicat. 

Însă NATO şi-a exprimat săptămâna trecută regretul faţă de lipsa de 'transparenţă' din partea Rusiei şi a Belarusului privind manevre militare prevăzute să aibă loc la graniţele Alianţei şi la care aceasta din urmă va putea să trimită doar doi observatori pentru o perioadă de timp limitată.AGERPRES

×