x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-au inţeles!

S-au inţeles!

de Marina Constantinoiu    |    24 Iun 2007   •   00:00
S-au inţeles!
Sursa foto: DOMINIQUE FAGET/

Liderii statelor UE, reuniţi la Bruxelles, au reuşit, abia sămbătă dimineaţă, la primele ore, să ajungă la un acord care să permită amendarea Tratatelor pe baza cărora funcţionează Uniunea.


Ratificarea documentului in statele membre se anunţă dificilă, chiar şi cele 18 ţări care au ratificat deja vechiul Tratat Constituţional trebuie să reia procedura. Ele au de ales intre un referendum sau ratificarea documentului in Parlament. Referendumul presupune riscuri pentru ţările comunitare care il vor organiza, populaţia acestora putănd respinge textul, aşa cum s-a intămplat in Franţa şi Olanda, in 2005.

DE REFERINŢĂ. Pentru delegaţia Romăniei, condusă de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Călin Popescu Tăriceanu, consiliul de vară care tocmai s-a incheiat este unul de referinţă. Şi asta pentru că "s-a reuşit deblocarea marii probleme a Tratatului Constituţional, după eşecul ratificării in Franţa şi Olanda", după cum a spus Traian Băsescu, citat de Rompres. El consideră că reuniunea incheiată cu o inţelegere dă posibilitate instituţiilor UE de a se moderniza şi adapta la noile realităţi, dar şi la viitoarea extindere a UE cu Croaţia şi alte state din Balcanii de Vest. Totodată, UE nu va avea un "ministru de Externe", ci un inalt reprezentant pentru politica externă.

PUTERE. Toate statele membre au fost de acord cu atribuirea unei personalităţi juridice UE, astfel incăt Uniunea să poată fi angajată in toate organizaţiile şi organismele internaţionale. De asemenea, a mai fost validată decizia ca 55% din parlamentele naţionale să poată invalida o decizie comunitară, iar Comisia Europeană să fie nevoită să o revizuiască.

"Prin această soluţie la care s-a ajuns astăzi, UE devine o structură politică puternică in planul politicii externe, a căpătat o dimensiune puternică in planul securităţii la nivel global, va putea să abordeze o politică de apărare la nivel comunitar. Cu alte cuvinte, Uniunea se intăreşte chiar dacă au trebuit făcute anumite compromisuri, care nu sunt insă compromisuri esenţiale pentru ceea ce este funcţionarea de bază, principiile de bază ale UE", a apreciat, la răndul său, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

×
Subiecte în articol: externe