x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Să muncim puţin şi bine.

Să muncim puţin şi bine.

de Sînziana Stancu    |    12 Iun 2011   •   21:00

Din cateva statistici ce au vizat mai mul­te aspecte privind procesul mun­cii, cum ar fi durata programului sap­ta­manal de lucru, timpul de odihna si productivitatea, a reiesit ca Germania se afla pe primul loc atat la pro­duc­tivitate, cat si la cel mai scurt program de lucru. Astfel, potrivit presei franceze, care citeaza "Flash Econi­mie", in tarile din sudul Europei se mun­ceste mai mult decat in Germania, economia cea mai puternica la ora actuala din Europa.

Astfel, din re­centele statistici reiese ca durata anuala a timpului de lucru este de 2.119 ore in Grecia, 1.654 de ore in Spa­nia, 1.554 de ore in Franta si nu­mai 1.390 de ore in Germania. In schimb, la capitolul performanta, Germania este pe primul loc. Patrick Artus, care a realizat doua studii pe aceste teme, trage concluzia ca per­for­manta germana nu consta in ore multe lucrate, ci in munca de inovare si in rata de economisire foarte ridicata atat in cazul gospodariilor oame­ni­lor, cat si in cel al intreprindelor. In schimb, costul muncii nu este discriminant, asa cum este, de pilda, in Franta, unde salariul orar din industrie este de 33,7 euro, in timp ce in Germania este de 30,2 euro.

Artus a analizat, intr-un alt studiu, im­pactul fiscalitatii asupra angajarilor si somajului, in 20 de tari din OECD ajun­gand la concluzia ca doua im­po­zite au efec­te negative mari asupra pietei muncii: cotizatiile sociale excesive platite de angajator si taxe scazute pe veni­tu­ri mari. In ceea ce priveste im­­pac­tul varstei de pensionare asupra diferitelor economii europene, acesta nu este semnificativ, iar intre varsta de iesire la pensie nu exista mari dife­ren­te de la tara la tara. De pilda, germanii ies la pensie la 62,2 ani, spanio­lii la 61,5, portughezii la 62,6, iar grecii la 61,5 ani. Numai Franta are varsta de pensionare de 60 de ani.

×
Subiecte în articol: externe