Din cateva statistici ce au vizat mai multe aspecte privind procesul muncii, cum ar fi durata programului saptamanal de lucru, timpul de odihna si productivitatea, a reiesit ca Germania se afla pe primul loc atat la productivitate, cat si la cel mai scurt program de lucru. Astfel, potrivit presei franceze, care citeaza "Flash Econimie", in tarile din sudul Europei se munceste mai mult decat in Germania, economia cea mai puternica la ora actuala din Europa.
Astfel, din recentele statistici reiese ca durata anuala a timpului de lucru este de 2.119 ore in Grecia, 1.654 de ore in Spania, 1.554 de ore in Franta si numai 1.390 de ore in Germania. In schimb, la capitolul performanta, Germania este pe primul loc. Patrick Artus, care a realizat doua studii pe aceste teme, trage concluzia ca performanta germana nu consta in ore multe lucrate, ci in munca de inovare si in rata de economisire foarte ridicata atat in cazul gospodariilor oamenilor, cat si in cel al intreprindelor. In schimb, costul muncii nu este discriminant, asa cum este, de pilda, in Franta, unde salariul orar din industrie este de 33,7 euro, in timp ce in Germania este de 30,2 euro.
Artus a analizat, intr-un alt studiu, impactul fiscalitatii asupra angajarilor si somajului, in 20 de tari din OECD ajungand la concluzia ca doua impozite au efecte negative mari asupra pietei muncii: cotizatiile sociale excesive platite de angajator si taxe scazute pe venituri mari. In ceea ce priveste impactul varstei de pensionare asupra diferitelor economii europene, acesta nu este semnificativ, iar intre varsta de iesire la pensie nu exista mari diferente de la tara la tara. De pilda, germanii ies la pensie la 62,2 ani, spaniolii la 61,5, portughezii la 62,6, iar grecii la 61,5 ani. Numai Franta are varsta de pensionare de 60 de ani.