x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Saddam, adus cu blindatul la judecata

Saddam, adus cu blindatul la judecata

02 Iul 2004   •   00:00

Asupritii fostului regim de la Bagdad au fost ieri cei mai fericiti dintre irakieni. Aceasta pentru ca Saddam a fost adus in sfarsit in fata justitiei.

ANCA ALDEA

Fostul presedinte s-a prezentat ieri la Tribunalul Special Irakian (TSI) pentru initierea procedurilor de acuzare. "BLINDAT". Cu catuse la maini, imbracat in costum negru si camasa alba, Saddam a fost adus la tribunal intr-un convoi de blindate, potrivit televiziunilor CNN si Sky. Saddam a ajuns primul, iar lui i-au urmat cei 11 apropiati ai sai.

RELAXAT. Flancat de doua garzi irakiene, vizibil slabit - surse apropiate Guvernului irakian spun ca a pierdut cinci kilograme de cand se afla in detentie - Saddam a fost adus in sala de judecata, unde i s-au luat catusele de la maini.

Aici i-au fost explicate procedurile audierilor si, mai ales, modalitatea prin care poate apela la un avocat. Aceleasi explicatii le-a primit si joi, dupa ce americanii l-au predat, formal, autoritatilor irakiene. Surse de la Bagdad, citate de CNN, spun ca ceilalti 11 "confrati" ai dictatorului nu au avut dreptul la prezentare din partea unui avocat. Dupa audieri, Saddam si oamenii sai au fost transferati intr-un loc de detentie secret si paziti cu strasnicie de fortele americane.

"BUNA DIMINEATA, MA NUMESC SADDAM". Cultul personalitatii lui Saddam nu si-a tradat stapanul nici in momentul in care dictatorul, alaturi de cei 11 "frati", s-a prezentat, miercuri dimineata, in fata magistratilor de la TSI. "Buna dimineata. Sunt Saddam Hussein al-Majid, presedintele Republicii Irak", s-a recomandat el, inainte de a intreba care sunt procedurile legale prin care sa solicite ajutorul unui avocat. In timp ce Salem Chalabi, presedintele TSI, ii dadea informatiile cerute, Saddam statea, relaxat, pe un fotoliu, fara catuse la maini.

Desi este pasibil cu moartea, in cazul in care este gasit vinovat de capetele de acuzare care i s-au adus - crime impotriva umanitatii pentru masacrul din 1988 asupra kurzilor, pentru invazia Kuweitului din 1990 si pentru razboiul de opt ani cu Iranul intre 1980-1988 - , Saddam nu a dat nici o clipa semne de slabiciune.

"Adevaratul criminal este George W. Bush"

Saddam a refuzat sa semneze actul in care a primit sapte capete de acuzare. Potrivit BBC, fostul lider de la Bagdad arata ieri, la audieri, deprimat, dar avea un aer sfidator. El a exclamat la un moment dat ca TSI nu este altceva decat un teatru facut pentru campania electorala a presedintelui SUA. "Adevaratul criminal este George W. Bush, nu eu", a spus Saddam. El a repetat intruna ca este cetatean irakian si presedintele republicii irakiene.

Cei care nu au fost prinsi

Cotidianul britanic The Independent a publicat ieri lista celor mai cautati oameni de pe planeta. Pe lista numelor de notorietate se afla fostul presedinte sarb bosniac, Radovan Karadjici, in varsta de 59 de ani, psiholog de meserie si poet in timpul liber. Karadjici, pe capul caruia au fost puse 23 de milioane de dolari, este cautat pentru genocid, crima, inselaciune si violarea legilor razboiului. Urmatorul pe lista este Mollahul Omar, liderul spiritual al talibanilor din Afganistan, pe capul caruia americanii au pus o recompensa de 10 milioane de dolari, este suspectat de incurajarea si protejarea teroristilor, abuzuri impotriva drepturilor omului si amenintarea securitatii internationale. Ossama ben Laden, seful retelei Al-Qaeda, cel care a comandat atentatele teroriste de la 11 septembrie din SUA, este suspectat de crime impotriva umanitatii, terorism international. Iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, ultimul pe lista, este liderul insurgentilor care au lansat, in Irak, o serie de atacuri teroriste anticoalitie. SUA au anuntat recent ca recompensa oferita pentru capturarea lui Zarqawi a crescut de la 10 la 25 de milioane de dolari.
×
Subiecte în articol: externe saddam