x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Saddam ar vrea inchisoare suedeza

Saddam ar vrea inchisoare suedeza

06 Aug 2004   •   00:00

Saddam s-a saturat de temnita in care se afla in prezent si a anuntat ca vrea sa fie transferat pe teritoriul unei tari neutre, cum ar fi Suedia, Austria sau Elvetia, a anuntat unul dintre avocatii apararii.

ANCA ALDEA

Giovanni Di Stefano din Marea Britanie, unul dintre cei 20 de avocati convocati de sotia lui Saddam, Sajida, pentru a-l reprezenta la proces pe fostul presedinte, a declarat ziarului suedez Aftonbladet ca Saddam ar vrea sa fie transferat intr-un centru de detentie din Suedia pana la inceperea procesului.

Principalul motiv pentru care Saddam ar dori sa se mute temporar intr-un centru de detentie din tara nordica este destul de simplu: aici, "celulele din penitenciare par mai confortabile decat in alte parti", a explicat Di Stefano. Avocatul nu a exclus posibilitatea ca Saddam sa fie transferat intr-o alta tara neutra, ca Austria sau Elvetia, scrie cotidianul arab Khaleej Times, citat de Al-Jazeera.

NEGARE. La Stockholm, autoritatile sustin ca nu li s-a adus la cunostinta posibilitatea transferului "macelarului din Bagdad" in Suedia. Ministerul suedez de Externe a declarat agentiei de presa DPA ca nu exista informatii in acest sens, desi Di Stefano a precizat ca cei 20 de avocati ai apararii au trimis Stockholmului o solicitare de transfer.

IMUNITATE. Un alt avocat al apararii, iordanianul Mohammad Rashdan, si-a exprimat ingrijorarea ca procesul promis de autoritatile irakiene in colaborare cu americanii nu este legal. Arestat in decembrie trecut si inchis intr-un loc de detentie secret, fostul presedinte irakian a comparut, la 1 iulie, in fata unei instante de la Bagdad, unde a luat cunostinta de acuzatiile care i se aduc.

SFATOS

De cand se afla in inchisoare, Saddam s-a apucat de gradinarit si de scris poezii. A scris chiar si o epistola unuia dintre nepotii sai, Ali. Desi a primit scrisoarea dupa trei luni de la data inscrisa pe foaia de hartie, micutul Ali s-a aratat foarte incantat de sfaturile primite. El a declarat televiziunii Al-Arabyia ca bunicul Saddam i-a cerut sa aiba grija de familie, sa fie barbat si sa castige increderea oamenilor. Ali Hussein al-Majeed este baiatul lui Hussein Kamel, omul care a condus, pana in a doua jumatate a anilor ’90, programul chimic, biologic si nuclear al Irakului. In 1995, Kamel si sotia sa, Rana, una dintre fiicele lui Saddam, au fugit in Iordania. Un an mai tarziu, Saddam a ordonat uciderea lui Kamel sub acuzatia ca ar fi vandut secrete militare Occidentului.
×
Subiecte în articol: externe saddam