x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Saddam in chiloti

Saddam in chiloti

20 Mai 2005   •   00:00

In slip, scaldandu-se in mare sub privirile vigilente ale garzilor de corp, in uniforma militara, tinand dibaci un pistol-mitraliera sau o bazooka, barbos si resemnat, tarait dintr-un adapost subteran de catre militarii americani. Acestea sunt doar cateva dintre ipostazele inedite in care fostul lider de la Bagdad, Saddam Hussein, a fost fotografiat si aratat lumii intregi.

Tabloidul britanic The Sun a prezentat insa, in exclusivitate, imagini cum nu i-a fost nimanui dat sa-si imagineze vreodata. Saddam in lenjerie intima sau Saddam spalandu-si sosetele intr-un lighean amarat sunt doar cateva dintre ipostazele in care fostul dictator a aparut ieri in celebrul cotidian. Lumea tocmai se obisnuise cu imaginile de la audierile premergatoare procesului, cand Saddam Hussein semana cu Slobodan Milosevici in boxa acuzatilor: neclintit, sfidator, refuzand sa recunoasca autoritatea celor care il judeca. Acum, fostul presedinte arata ca un om de rand surprins in posturi cel putin jenante pentru rangul sau dinainte: defiland intr-o pereche de chiloti albi, asezandu-si pantalonii la dunga si impaturindu-i atent, spalandu-si ciorapii sau dormind chircit in patul sau.

NEMULTUMIRE. Americanii au avut o reactie extrem de dura dupa ce fotografiile au aparut in presa. Motivul principal sau, cel putin, declarat al nemultumirii liderilor coalitiei internationale din Irak este ca aceste imagini au fost surprinse in timpul detentiei lui Saddam si ii violeaza acestuia drepturile garantate prin Conventia de la Geneva privind prizonierii de razboi. Oficialii armatei SUA au anuntat ca vor investiga "in mod agresiv" cazul pentru a afla cine este vinovat pentru "ipostaza inumana" in care prizonierul Saddam Hussein a ajuns in paginile ziarelor. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe saddam