x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Saddam, pe ecrane

Saddam, pe ecrane

de Anca Aldea    |    14 Iun 2005   •   00:00
Saddam, pe ecrane

Dupa un an de la ultima inregistrare, Saddam Hussein si-a facut ieri aparitia pe o caseta video pusa la dispozitie de Tribunalul Special Irakian.

Fostul presedinte si patru dintre apropiatii sai au dat socoteala, in fata unui magistrat, despre atrocitatile comise in 1982 impotriva populatiei siite dintr-un sat situat la nord de Bagdad.

In iulie 1982, cand Saddam si alaiul sau de criminali au vizitat satul Dujail, situat la circa 70 de kilometri la nord de capitala irakiana, 18 tineri siiti au incercat sa-l asasineze. Tentativa lor a esuat, iar satucul a fost ras de pe fata Pamantului la ordinele "macelarului din Bagdad". Peste 50 de civili irakieni si-au pierdut atunci viata si alte cateva zeci au fost aruncate dupa gratii. Prizonierii au ajuns la deja celebra Inchisoare Abu Ghraib, unde tortura facea legea chiar si atunci.

SFIDATOR. Ieri, Saddam a trebuit sa se justifice. Inregistrarile date publicitatii il prezinta pe fostul presedinte vizibil imbatranit, dar relaxat si afisand o privire agera. Imbracat intr-o haina de culoare inchisa si cu o camasa alba, fara cravata la gat, Saddam raspunde unui tir de intrebari ale judecatorului Raad Jouhi. Din cand in cand, fostul presedinte isi trece degetele prin barba albita. Parca a mai slabit fata de anii precedenti, iar parul sau pare mai lung de la ultima aparitie publica, in urma cu un an, sustin corespondentii Agentiei de stiri Reuters. Nici odihnit nu este. Cearcanele au capatat proportii necunoscute pana acum la fostul presedinte. Pare insa increzator in tot ceea ce marturiseste sub juramant. Din pacate, caseta nu a avut sonor, iar autoritatile irakiene au refuzat sa spuna cand si unde a fost efectuata inregistrarea.

Irakienii si lumea-ntreaga au urmarit cu sufletul la gura cele cateva imagini preluate de agentiile internationale. Dar chiar si din aceste imagini, s-a putut deduce atitudinea sfidatoare a lui Saddam in fata Curtii. Din cand in cand, camera se abate asupra judecatorului Jouhi. "Raspunde la intrebare! Raspunde la intrebare" - sunt cuvinte care se pot citi pe buzele magistratului. Caseta transmisa ieri a starnit deopotriva emotii si resentimente. Publicul de pretutindeni a uitat pentru o clipa de atrocitatile care se intampla astazi in Irak - de atacurile sinucigase ale insurgentilor, de rapirile civililor, de escaladarea violentelor.

Saddam este acuzat, intre altele, de gazarea, in 1988, a orasului kurd Halabja, de inabusirea rascoalei siite, in 1991, de invazia Kuweitului, in 1990, si de masacrul asupra tribului kurd Barzani, din 1983.
×
Subiecte în articol: externe saddam