Considerat unul dintre elementele-cheie ale desprinderii Marii Britanii de Uniunea Europeană, mult așteptatul acord comercial preferențial dintre Statele Unite și Regatul Unit este în mare pericol. Candidatul democrat la alegerile prezidențiale din SUA, Joe Biden, aflat în acest moment în sondaje cu aproximativ nouă procente în fața lui Donald Trump, a avertizat Londra că, dacă vrea tratatul comercial, trebuie să respecte mai întâi înțelegerea de pace în privința Irlandei de Nord și să nu încalce legislația internațională asupra acestei provincii.
„Nu putem permite ca «Acordul din Vinerea Mare», care a adus pacea în Irlanda de Nord, să devină o victimă a Brexit”, a scris Biden, într-un mesaj postat pe Twitter, referindu-se la tratatul semnat la Belfast, în aprilie 1998, între guvernele britanic și irlandez, cu susținerea majorității partidelor politice nord-irlandeze, document care a dus la reducerea violențelor în regiunea aflată în componența Regatului Unit. „Orice înțelegere comercială între SUA și Marea Britanie trebuie condiționată de respectarea acestui acord și de împiedicarea întoarcerii la o graniță «dură». Punct!”, a continuat candidatul democrat. Biden a retransmis apoi pe rețeaua de socializare o scrisoare semnată de patru membri ai Congresului SUA, care i-au cerut premierului Johnson să „abandoneze toate eforturile, discutabile din punct de vedere legal și incorecte”, de a încălca înțelegerile sale cu UE. „Congresul Statelor Unite nu va susține niciun acord de comerț liber între SUA și Regatul Unit, dacă Marea Britanie nu reușește să mențină realizările aduse de «Acordul din Vinerea Mare» și să extindă procesul de pace”, se arată în textul scrisorii citate de „Bloomberg”. „Dacă actualele intenții merg mai departe, ar fi dificil de îndeplinit aceste condiții”, avertizează semnatarii scrisorii, referindu-se la recentele comentarii ale lui Johnson, care s-a arătat gata să rupă prevederi referitoare la Irlanda de Nord ale tratatului „de divorț” parafat deja cu blocul comunitar, acuzând UE că a pus o armă încărcată pe masa negocierilor asupra viitorului statut al relațiilor comerciale dintre Londra și Bruxelles. Boris Johnson consideră că Regatul Unit trebuie să renunțe la anumite paragrafe ale Tratatului asupra Brexit, pe care l-a semnat în 2020. Prevederile vizate de Johnson mențin însă angajamentele Londrei conform înțelegerii de pace parafate în Befast, în 1998, care a pus capăt celor trei decenii de violențe între unioniștii protestanți pro-britanici și naționaliștii catolici din Irlanda de Nord. De cealaltă parte, UE avertizează că orice încălcare a Tratatului asupra Brexit ar putea îngropa definitiv actualele negocieri comerciale dintre Bruxelles și Londra, provocând mari probleme la granița dintre Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, și Republica Irlanda, stat membru al blocului comunitar. Ameninţând cu o acţiune în Justiţie, europenii i-au dat lui Johnson termen până la sfârşitul lunii pentru a renunța la intențiile sale controversate, care repun în discuţie regulile vamale pentru Irlanda de Nord, menite să evite restabilirea unei frontiere fizice între Republica Irlanda şi provincia britanică. Johnson a replicat însă, în publicația „The Sun”, afirmând că UE se comportă „abuziv” față de Marea Britanie și riscă să arunce astfel la coș patru decenii de parteneriat.
Johnson joacă pe cartea Trump
Între timp, după o întâlnire avută miercuri, la Washington, cu omologul său britanic Dominic Raab, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a declarat că negocierile în privința acordului comercial înregistrează progrese. El a adăugat că sprijină Londra, care este un partener de încredere, în pofida scandalului provocat de intenția lui Johnson de a încălca înțelegerea în privința Brexit. „Sunt sigur că vor face lucrurile să meargă. Cunosc complexitatea problemei”, a comentat Pompeo, citat de „Bloomberg”. Guvernul britanic nu a fixat un termen-limită pentru încheierea înțelegerii de comerț liber cu SUA, pe care a promovat-o drept un premiu extrem de important al perioadei post-Brexit. SUA este deja destinația celor mai mari exporturi britanice în afara UE, iar comerțul dintre cele două state s-a ridicat la 270 de miliarde de dolari, în 2019. Potrivit unei estimări a guvernului de la Londra, o înțelegere de comerț liber cu SUA ar impulsiona pe termen lung PIB-ul britanic, cu 0,16 procente. Din această perspectivă, Johnson pare să mizeze deocamdată totul pe realegerea lui Trump, liderul care a încurajat permanent Londra să iasă din UE.
„Prefer să avem protecţii care garantează integritatea acestei ţări şi protejează împotriva unei potenţiale rupturi a Regatului Unit!”
Boris Johnson