x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sancţiuni „de elită”

Sancţiuni „de elită”

de Sînziana Stancu    |    10 Mai 2011   •   18:57

Uniunea Europeană a impus Siriei un embargo armat, iar oficialităţilor de rang înalt din această ţară le-a îngheţat bunurile şi le-a interzis vizele de călătorie. Prin aceste sancţiuni, UE încearcă să determine regimul de la Damasc să pună capăt violenţelor exercitate de armată asupra po­pulaţiei care s-a revoltat, după mo­delul „primăverii arabe”, împotriva dictaturii preşedintelui Bashar al-Assad.

Deşi preşedintele sirian nu face încă parte din oficialităţile de rang înalt aflate pe lista „de pedeapsă” a UE, pe aceasta figurează în schimb 13 dintre membrii familiei şi rudele sale, dar şi persoane din cercul apro­piaţilor lui.

Dacă apele nu se vor linişti în Siria, aşa cum speră UE, atunci şi Bashar al-Assad va fi inclus în rândul „interzişilor”.

Cap de listă este fratele mai mic al preşedintelui, Maher al-Assad, scrie BBC online. Este descris ca fiind „principalul «supraveghetor» al vio­lenţelor împotriva de­mons­tranţilor”. Maher, în vârstă de 43 de ani, conduce Garda Republicană. Şeful serviciilor secrete este Ali Mamluk şi este cel de-al doilea de pe lista UE. Urmează noul ministru de Interne, Muhammad Ibrahim al-Shaar şi unul dintre asociaţii lui Maher, Rami Makhlouf, care se nu­mără printre cei mai bogaţi oameni din Siria.

Protestatarii sirieni au cerut regimului de la Damasc, în luna martie, să facă o reformă politică. S-au făcut mici schimbări, nesemnificative, la presiunea străzii, în timp ce autorităţile au profitat de continuarea revoltelor pentru a-şi apăra acţiunile în forţă exercitate asupra ne­mul­ţumiţilor, declarând public că armata combate, de fapt „o insurecţie armată” pusă la cale de „bande de te­rorişti”.

UE i-a cerut Siriei să meargă pe calea reformelor şi a dialogului social şi să evite vărsarea de sânge, sute de civili sirieni fiind ucişi de la începutul revoltelor.

×
Subiecte în articol: externe