Uniunea Europeană a impus Siriei un embargo armat, iar oficialităţilor de rang înalt din această ţară le-a îngheţat bunurile şi le-a interzis vizele de călătorie. Prin aceste sancţiuni, UE încearcă să determine regimul de la Damasc să pună capăt violenţelor exercitate de armată asupra populaţiei care s-a revoltat, după modelul „primăverii arabe”, împotriva dictaturii preşedintelui Bashar al-Assad.
Deşi preşedintele sirian nu face încă parte din oficialităţile de rang înalt aflate pe lista „de pedeapsă” a UE, pe aceasta figurează în schimb 13 dintre membrii familiei şi rudele sale, dar şi persoane din cercul apropiaţilor lui.
Dacă apele nu se vor linişti în Siria, aşa cum speră UE, atunci şi Bashar al-Assad va fi inclus în rândul „interzişilor”.
Cap de listă este fratele mai mic al preşedintelui, Maher al-Assad, scrie BBC online. Este descris ca fiind „principalul «supraveghetor» al violenţelor împotriva demonstranţilor”. Maher, în vârstă de 43 de ani, conduce Garda Republicană. Şeful serviciilor secrete este Ali Mamluk şi este cel de-al doilea de pe lista UE. Urmează noul ministru de Interne, Muhammad Ibrahim al-Shaar şi unul dintre asociaţii lui Maher, Rami Makhlouf, care se numără printre cei mai bogaţi oameni din Siria.
Protestatarii sirieni au cerut regimului de la Damasc, în luna martie, să facă o reformă politică. S-au făcut mici schimbări, nesemnificative, la presiunea străzii, în timp ce autorităţile au profitat de continuarea revoltelor pentru a-şi apăra acţiunile în forţă exercitate asupra nemulţumiţilor, declarând public că armata combate, de fapt „o insurecţie armată” pusă la cale de „bande de terorişti”.
UE i-a cerut Siriei să meargă pe calea reformelor şi a dialogului social şi să evite vărsarea de sânge, sute de civili sirieni fiind ucişi de la începutul revoltelor.