A venit Ramadanul, luna postului musulman, luna purificarii, unul dintre cei cinci stalpi ai Islamului. Cel putin un miliard de suflete ale Planetei
intra in acest week-end in Ramadan pe fondul tensiunilor
cu Occidentul. Niciodata ura parca nu a fost mai mare. Cu atat mai mult, cu cat il implica tocmai pe Suveranul Pontif.
Aceasta luna sacra de post este una de pietate si de purificare pentru musulmani, dar, potrivit traditiei, este si o luna de lupte, de confruntari, o luna in care Jihadul (Razboiul sfant) se asigura ca este incununat de succes.
In Islamul contemporan, noteaza AFP, acest aspect traditional a disparut, in beneficiul ambiantei festive din cadrul lungilor seri petrecute in cadrul familiei, alaturi de cei dragi. Dar anumite grupari islamiste radicale, in special cele foarte active in Irak la ora actuala, au invocat si probabil vor continua sa invoce Ramadanul pentru a-si spori atacurile cu aceasta ocazie.
OBIECTIV. In acest an, tinta furiei extremistilor se focalizeaza pe o figura emblematica a crestinilor: Papa Benedict al XVI-lea. O afirmatie care nici macar nu-i apartinea, dar a fost asimilata cu imaginea sa, ca reprezentant al crestinilor, a facut ca Papa sa starneasca un val de proteste care au stabilit o legatura implicita intre Islam si violenta.
Deja grupari islamiste din Irak si din Fasia Gaza au amenintat cu atacarea unor obiective crestine, ba chiar a Vaticanului. Aripa irakiana a gruparii teroriste Al-Qaida a promis sa continue Jihadul "pana la infrangerea Occidentului". Ce-i reproseaza acestia Papei? Simpla citare, intr-un discurs rostit la 12 septembrie, a unui imparat bizantin, care a spus: "Arata-mi ce a adus nou Mahommed. Nu vei gasi decat lucruri rele si inumane, cum ar fi dreptul de a apara cu sabia credinta pe care o propovaduia".
DIN NOU. Controversa pe marginea subiectului declaratiilor lui Benedict al XVI-lea intervine la numai cateva luni de la manifestatiile violente si, in anumite cazuri chiar soldate cu morti, care au urmat publicarii in Europa, mai precis in Danemarca, a caricaturilor Profetului Mahommed, apreciate drept blasfemiatoare de catre musulmani.
|
INTAMPINARE. Intrarea in Ramadan este marcata, in teritoriile palestiniene, cu focuri de artificii |
CRUCIADA. Numerosi musulmani vad, de asemenea, in rolul jucat de marile puteri occidentale, precum Statele Unite ale Americii si Marea Britanie, in conflictele regionale (Irak, teritoriile palestiniene, Liban, Afganistan) o noua "cruciada" contra religiei lor. De altfel, in acest sens sunt si absolut toate comunicatele belicoase ale teroristului numarul unu al planetei, Ossama ben Laden, si ale adjunctului sau, Ayman al-Zawahiri, care-i denumesc pe occidentali "cruciati".
Ironia sortii face ca taman in aceste tari occidentale blamate de extremistii musulmani sa aiba comunitati musulmane numeroase: Franta (in fruntea tarilor europene, cu circa cinci milioane de persoane), Marea Britanie, in care Islamul este cea de-a doua comunitate religioasa ca importanta.
Ca o reflectare anecdotica a acestei crispari antioccidentale, anul acesta, cele mai bune curmale de vanzare la Cairo poarta numele liderului militiilor siite libaneze proiraniene Hezbolah, Hassan Nasrallah. Acum doi ani, cand lumea musulmana era suparata pe masura interzicerii in Franta a valului islamic in scoli, curmalele purtau numele presedintelui francez, Jacques Chirac.
|
Cu peste un miliard de adepti pe tot Globul, Islamul este a doua religie a Umanitatii, dupa Crestinism. Interesant de stiut ca acum zece ani, musulmanii erau chiar mai putini decat catolicii (837.308.700 de musulmani, fata de 886.698.600 de catolici in 1996). Azi, situatia s-a inversat, dar Crestinismul, cu diferele sale biserici, ramane prima religie a lumii, cu circa 1,4 miliarde de adepti. Demn de notat este faptul ca pana si in ziua de azi se face greu distinctia intre arabi si musulmani,
in general.
|
|
| PREGATIRI. Cumparaturile sunt in toi, in ajun de Ramadan, peste tot in lume unde sunt prezenti musulmanii |
Luna Ramadan este a noua luna a calendarului islamic si comemoreaza luna in care Profetul Mohammed a primit revelatia de la Dumnezeu. Timp de 30 de zile, musulmanii adulti trebuie sa posteasca din zori pana la apusul soarelui. Aceasta
inseamna abstinenta totala
de la mancare, bautura, fumat si intretinerea de relatii sexuale in timpul orelor de post. Exista si exceptati de la regula, cum ar fi calatorii, femeile gravide, femeile care alapteaza si bolnavii. In afara acestora, musulmanii trebuie sa-si modifice si comportamentul: sa nu minta, sa nu-i jigneasca pe ceilalti. Fiindca luna Ramadan este considerata o luna a iertarii si a milei. Printre regulile de baza ale postului trebuie sa amintim faptul ca musulmanul trebuie sa se grabeasca sa-l inceapa, sa manance cat mai aproape de ivirea zorilor, sa-si spuna rugaciunea inainte de a manca, sa nu manance mult, pentru ca mancarea multa leneveste,
si sa-si deschida postul cu curmale, iar
in lipsa curmalelor, cu apa.
|