x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șase bulgari, spioni ai Rusiei, condamnați în Regatul Unit

Șase bulgari, spioni ai Rusiei, condamnați în Regatul Unit

de Redacția Jurnalul    |    12 Mai 2025   •   23:13
Șase bulgari, spioni ai Rusiei, condamnați în Regatul Unit
Sursa foto: Hepta

Un tribunal londonez a condamnat luni șase cetățeni bulgari la pedepse cu închisoarea pentru operarea unei rețele de spionaj rusesc în Marea Britanie, potrivit Reuters.

Condamnările marchează o evoluție semnificativă în eforturile Marii Britanii de a contracara operațiunile de informații rusești, pe fondul tensiunilor sporite generate de războiul Moscovei împotriva Ucrainei și de amenințările repetate ale Kremlinului la adresa aliaților Kievului, scrie Kyiv Independent.

Orlin Roussev, în vârstă de 47 de ani, identificat drept liderul grupării, a fost condamnat la 10 ani și 8 luni pentru efectuarea a șase operațiuni de spionaj care au amenințat securitatea națională a Regatului Unit. Judecătorul Nicholas Hilliard a descris acțiunile lui Roussev ca reprezentând o amenințare gravă la adresa țării.

Adjunctul lui Roussev, Bizer Dzhambazov, 44 de ani, a primit o pedeapsă de 10 ani și 2 luni. Ambii bărbați au pledat vinovați.

Katrin Ivanova, 33 de ani, care a fost recrutată de Dzhambazov, a fost condamnată la 9 ani și 8 luni, în timp ce Vanya Gaberova, 30 de ani, a primit 6 ani, 8 luni și 3 săptămâni.

Tihomir Ivanchev, 39 de ani, a fost condamnat la 8 ani după ce instanța a recunoscut că acesta și-a încetat implicarea înainte de arestarea grupului din 2023. Ivan Stoyanov, 33 de ani, care a pledat vinovat târziu, a fost condamnat la 5 ani și 3 săptămâni.

Procurorii au declarat că rețeaua nu a acționat în mod direct ca parte a rețelei ruse de informații, ci mai degrabă pentru a obține câștiguri financiare.

Ambasada Rusiei la Londra nu a comentat verdictul.

Kremlinul a negat în mod tradițional acuzațiile de spionaj.

Poliția a descoperit mii de comunicații care o leagă pe Roussev de fugarul Jan Marsalek, un fost director al companiei de servicii financiare Wirecard, acuzat de coordonarea rețelei bulgare din străinătate.

Marsalek, suspectat de a fi agent al serviciilor secrete ruse, a fugit în Belarus și se pare că rămâne în Rusia sub protecția Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Agențiile de informații occidentale cred că Marsalek a folosit Wirecard pentru a direcționa bani în sprijinul operațiunilor secrete rusești din întreaga lume. Wirecard s-a prăbușit în 2020 după ce 1,9 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari) au dispărut din conturile sale.

Verdictul vine în contextul în care oficialilor britanici li s-ar fi ordonat să revizuiască planurile de urgență pentru a pune țara în stare de alertă de război în urma amenințărilor repetate ale Rusiei.

Regatul Unit a rămas unul dintre cei mai fermi aliați ai Ucrainei de la invazia la scară largă a Rusiei în 2022, furnizând armament avansat, instruire militară și sprijin diplomatic pentru suveranitatea Kievului.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: spionaj Rusia