x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Satul lui Voronin, ocupat de miliţieni

Satul lui Voronin, ocupat de miliţieni

de Vitalie Calugareanu    |    20 Dec 2007   •   00:00
Satul lui Voronin, ocupat de miliţieni
Sursa foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/

La Corjova, sătucul de baştină al preşedintelui moldovean, un grup de miliţieni transnistreni au pătruns in sediul primăriei şi l-au somat pe edilul Valeriu Măţul să-i urmeze la şeful secţiei de miliţie subordonată regimului separatist de la Tiraspol.

Miliţia lui Smirnov a pus stăpănire pe satul lui Vladimir Voronin. La Corjova, sătucul de baştină al preşedintelui moldovean, un grup de miliţieni transnistreni au pătruns in sediul primăriei şi l-au somat pe edilul Valeriu Măţul să-i urmeze la şeful secţiei de miliţie subordonată regimului separatist de la Tiraspol. Marţi seară, cănd a avut loc incidentul, un alt grup de miliţieni a pătruns ilegal in casa familiei unui consilier din Corjova, unde s-au comportat brutal cu părinţii bolnavi de inimă ai acestuia. După plecarea miliţienilor, bătrănii au fost nevoiţi să cheme medicii ca să-i scoată din starea de şoc.

MARTORUL. Contactat de noi, primarul Corjovei, Valeriu Măţul, ne-a spus: "Miliţienii au intrat la mine in birou şi m-au pus să semnez nişte hărtii şi să merg urgent cu ei la şeful lor. Eu le-am spus că nu am nici o treabă cu miliţia lor şi că fără un reprezentant legal al procuraturii sau poliţiei moldoveneşti nu o să merg nicăieri. Altă echipă de miliţieni a intrat abuziv in casa unui consilier şi s-a năpustit asupra părinţilor bolnavi. In faţa porţii unui alt coleg stă de căteva zile o maşină cu 4 miliţieni şi-l aşteaptă să iasă... Vor să ne intimideze. Ne-au spus că dacă nu o să organizăm nici o acţiune o să ne lase in pace. Nu ne permit să impărţim nici măcar ajutoare umanitare şi nici să organizăm acţiuni cultural-sportive", ne-a spus primarul.

Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova a solicitat Procuraturii Generale a Republicii Moldova să ancheteze aceste abuzuri. Procuratura insă nu a reacţionat.

Vitalie Călugăreanu, Chişinău

×
Subiecte în articol: externe