x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scăderi dramatice ale dividendelor. Acestea s-au redus cu peste 108 miliarde de dolari

Scăderi dramatice ale dividendelor. Acestea s-au redus cu peste 108 miliarde de dolari

24 Aug 2020   •   11:13
Scăderi dramatice ale dividendelor. Acestea s-au redus cu peste 108 miliarde de dolari
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Dividendele plătite acționarilor de companiile din întreaga lume au scăzut cu 22% în al doilea trimestru din 2020. Cel mai accentuat declin a fost în Europa, din cauza pandemiei de coronavirus, arată un studiu realizat de firma de gestionare a activelor Janus Henderson, transmite AFP.

Dividendele totale plătite de societăți, în această perioadă, au scăzut cu 108,1 miliarde de dolari, ajungând la 382,2 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai slab trimestru aprilie-iunie, după anul 2012.

Un sfert dintre companiile care erau aşteptate să plătească dividende şi-au redus plăţile, iar jumătate dintre acestea au anulat complet plata dividendelor.

"2020 este pe cale să devină cel mai prost an de după criza financiară mondială din 2009", arată Janus Henderson.

Din cauza restricţiilor de călătorie şi a izolărilor care au afectat mari părţi ale globului în al doilea trimestru al anului, dividendele au scăzut în toate regiunile, cu excepţia Americii de Nord, unde factorul decisiv l-a reprezentat rezistenţa companiilor canadiene.

Scăderea dividendelor a afectat cel mai mult Europa şi Marea Britanie, unde plăţile s-au redus cu 45%, și respectiv 54%.

Companiile canadiene, elveţiene şi japoneze au redus cel mai puţin acordarea dividendelor.

Sectoarele cele mai afectate de criză sunt şi cele care au tăiat cel mai mult din plata dividendelor, este vorba de cel financiar şi al consumului ciclic. 

Companiile din sănătate şi comunicaţii au fost cele mai puțin afectate de pandemie și au reuşit să îşi menţină dividendele.

În acest an se aşteaptă la o scădere de 17%, până la 23% a dividendelor la nivel mondial, care s-ar putea situa între 1.100 şi 1.180 de miliarde de dolari.

Janus Henderson analizează, din 2009, dividendele plătite de 1.200 cele mai mari companii ale lumii după capitalizarea bursieră. 

×
Subiecte în articol: dividende