x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal cu număr de inmatriculare romănesc

Scandal cu număr de inmatriculare romănesc

de Vitalie Calugareanu    |    14 Noi 2007   •   00:00

Şeful grupării separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, a ameninţat că va interzice intrarea in Transnistria a maşinilor cu numere romăneşti ca răspuns la decizia Guvernului de la Chişinău de a restricţiona, de la 1 ianuarie 2008, ieşirea din Moldova a autovehiculelor cu numere de inmatriculare transnistrene.

TIRASPOL, CONTRA CHIŞINĂU



Şeful grupării separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, a ameninţat că va interzice intrarea in Transnistria a maşinilor cu numere romăneşti ca răspuns la decizia Guvernului de la Chişinău de a restricţiona, de la 1 ianuarie 2008, ieşirea din Moldova a autovehiculelor cu numere de inmatriculare transnistrene. Conform Hotărării Guvernului de la Chişinău, incepănd cu anul 2009 circulaţia maşinilor inmatriculate in Transnistria va fi interzisă inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova. Ministrul moldovean al Dezvoltării Informaţionale, Vladimir Molojen, a precizat că este vorba despre aproximativ 200.000 de maşini, ai căror proprietari vor trebui să achite taxe suplimentare de devamare in bugetul Moldovei şi să primească numere moldoveneşti.

DECLARAŢIE CIUDATa. In replică, liderul administraţiei separatiste de la Tiraspol a ameninţat că "Transnistria este dispusă să riposteze pe toate căile posibile". (...) "Pentru inceput vom interzice intrarea in Transnistria a maşinilor cu numere romăneşti", a precizat Smirnov, fără a oferi explicaţii. Presa de la Tiraspol reaminteşte in context că prima dată Transnistria a recurs la această restricţie impotriva Romăniei in vara anului 1999, cănd poliţia moldovenească incepuse să scoată numerele transnistrene de inmatriculare de pe automobilele care circulau pe partea dreaptă a Nistrului. Atunci autorităţile romăne au sprijinit acţiunile poliţiei moldoveneşti şi au anunţat că Romănia nu recunoaşte numerele transnistrene şi că nu le va mai permite posesorilor de autoturisme cu astfel de numere să intre sau să tranziteze Romănia.
La scurt timp insă, Chişinăul a renunţat la scoaterea numerelor transnistrene de inmatriculare, iar la 16 mai 2001, preşedintele Vladimir Voronin şi şeful administraţiei ilegale de la Tiraspol, Igor Smirnov, au semnat un acord de recunoaştere reciprocă a permiselor de conducere şi a plăcuţelor de inmatriculare, document in vigoare şi in ziua de astăzi. In consecinţă, maşinile cu numere transnistrene circulă liber nu doar pe tot teritoriul Republicii Moldova, ci in intregul spaţiu al Comunităţii Statelor Independente.

IMPORTURI. Profitănd de Acordul semnat in 2001, regimul de la Tiraspol a stabilit taxe vamale la importul autoturismelor la măna a doua cu 70% mai mici decăt Chişinăul, iar recent a renunţat şi la restricţiile legate de vechimea autoturismelor importate. In consecinţă, moldovenii, inclusiv cei de pe malul drept al Nistrului (administrat de Chişinău) importau automobile vechi din Europa prin Ucraina şi achitau taxele de devamare şi inmatriculare a autoturismelor in Transnistria singurul dezavantaj fiind că aceste maşini nu pot intra in spaţiul UE.



































×
Subiecte în articol: externe inmatriculare